Příběh Bonnie a Clyde zlidověl: Jejich romantická láska skrývá kruté tajemství

Zločinci byli médii silně romantizováni. Dnes je společnost vnímá trochu jinak, než jak tomu bylo doopravdy
  |   zajímavost

Na základě jejich osudu vznikly knihy, filmy a písně slavných interpretů. Dvojice Bonnie a Clyde jsou díky romantickému pojetí jejich tragického života nedílnou součástí americké kultury. Příběh kriminálníků je v realitě ovšem mnohem brutálnější než jejich kulturní obraz. Kolik životů mají na svědomí a proč je zcela mimo mísu je vnímat s růžovými brýlemi? 

Bonnie Parker a Clyde Barrow zemřeli společně v autě po několika výstřelech z policejních pistolí v roce 1934. Dvojice, jež několik let působila v gangu, který loupil primárně v oblasti střední části USA, plnila stránky novin a dostali nálepku veřejných nepřátel. Lidé mají ovšem rádi příběhy a romantická představa o dvou zamilovaných zločincích, kteří v láskyplném sepjetí překračují hranice zákona, zlidověla. Realita byla ovšem mnohem drastičtější. 

Velká hospodářská krize

V první řadě je nutné připomenout kontext doby. Bonnie a Clyde společně s gangem loupili nejčastěji v období velké hospodářské krize. V situaci, kdy chudoba vládla do té doby mašině na sny, dala příležitost k tomu, že místo poctivé práce lze osud pojmout jako velké dobrodružství, kde ovšem někteří přicházejí o život. Clyde Barrow se už s kriminálními přečiny potýkal od mládí. Byť chodil do zaměstnání, nebyl problém vyloupit trezor či přepadnout nějaký obchod. 

Příběh Bonnie měl poněkud jiné zázemí a dodnes se vedou spory, jestli vůbec někdy vystřelila z pistole. Podle výpovědí příbuzných i členů gangu se k tomu odhodlala snad jen dvakrát. Obrázek ženy s pistolí a cigaretou v puse je tak propaganda tehdejších policejních složek, která přirozeně zahrála roli i v následných kulturních odkazech k této legendární dvojici. Její motiv lze vyhledat k bezmezné lásce vůči Clydovi. Nutno dodat, že se nejednalo o světici, protože ona sama měla velké zkušenosti s krádežemi. 

Živého mě nedostanou

Když se Clyde po dvou letech vrátil z vězení na svobodu, rozhodně neplánoval žít spořádaný život, jak slíbil soudci, který ho překvapivě propustil předčasně. Naopak kolem sebe vytvořil gang zločinců, kam už patřila i Bonnie, s kterou měl milostný vztah již před svým zatčením. 

Plán byl postaven na přepadávání malých obchodů a benzínových pump. Společně s Ralphem Fultsem ovšem neslavili žádné velké úspěchy. Při jednom přepadení se jim porouchalo auto a utekli na mulách, které se zde náhodou pásly. Bonnie chytili a Clyde společně s Fultsem pokračovali. Přišlo také první zabití při krádeži, a tak se Clyde rozhodl, že svou cestu zločince skončí leda tak tím, že ho zastřelí. Mrtvých přibývalo. Policista, který se je snažil zatknout. 

Konec v záplavě střel

Moment, kdy se dvojice stala populární, přišla ve chvíli, kdy jejich bandu objevila policie. Když se zločinci prostříleli na svobodu a zabili dva policisty, tak v době, kdy se skrývali, se našly fotografie Clyda s doutníkem a Bonnie, která psala svému partnerovi romantickou báseň. Policie dala materiály novinářům s tím, že jim celá akce pomůže zločince dopadnout. Místo toho ovšem vznikl mýtus o zabijákovi s doutníkem a romantickou partnerkou, která má tu nejpřesnější mušku. 

Jejich příběh skončil 24. května 1933, kdy vjeli do připravené pasti a jejich auta s nimi uvnitř byla zasypána kolem dvěma sty střelami. Každý z nich dostal minimálně padesát zásahů a neměli tak sebemenší šanci přežít. 

Zdroj: dotyk.cz, stoplusjednicka.cz

KAM DÁL: Počítačová hra jako droga pro děti. Fenomén Minecraft prodal švédský vývojář za miliardy.