Péče o oči: Expertka prozradila, po jakých potravinách se zhoršuje zrak

Negativní vliv na náš zrak mohou mít zejména potraviny s vysokým obsahem cukru
  |   zajímavost

Některé potraviny mohou přispívat k tomu, že se náš zrak bude postupem času rapidně zhoršovat. Rozhodně tedy není od věci vědět, o jaký druh pokrmů se jedná. A samozřejmě, pokud možno se těmto jídlům vyhnout.

Řada lidí na zdraví svých očí zapomíná. Je nutné mezi nejrůznější pravidelné prohlídky, které bychom měli podstupovat v rámci prevence, zařadit i návštěvy u očního lékaře. Je velmi lehké na pravidelné kontroly očí zapomínat, a to zejména, pokud nemáte žádné problémy se zrakem. Dokonce i v takovém případě jsou ale návštěvy očního lékaře nutné, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.

Změna ve schopnosti vidět na dálku či na blízko je s přibývajícím věkem naprosto běžná. K těmto změnám by ale nikdy nemělo docházet nárazově.

Existuje také několik symptomů, které vyžadují okamžitou lékařskou pomoc, patří mezi ně:

  • bolest očí
  • dvojí obraz (vidění dvojmo)
  • náhlé oslepnutí
  • závrať

Takovýmto stavům je ale nejlepší předcházet, a to celkovým zdravým životním stylem, do kterého neodmyslitelně patří i vyvážený jídelníček. Nejde ale jen o to zařadit do jídelníčku potraviny, které podporují zdraví našich očí, ale také se vyhnout těm, které ho mohou zhoršit.

Podle Sharon Copeland, která se v oboru pohybuje už přes 10 let, se jedná zejména potraviny s vysokým obsahem cukru a rafinovaných sacharidů. Jedná se především o některé slazené sodovky, dezerty a další běžné sladkosti, ale patří sem mimo jiné třeba i kečup. Je zkrátka potřeba dát si pozor na obsah cukru i v potravinách, kde bychom ho nečekali.

„Zvýšená hladina cukru v krvi může vést k rozvoji podmíněné makulární degenerace, při které dochází k poškození sítnice,“ vysvětlila Sharon Copeland

Zdroj: Feel Good ContactsMayo Clinic, Express

KAM DÁL: Demence: S prevencí nemoci vám pomůže běžné hobby

Klíčová slova: