Menstruační volno pro ženy: A co dostanou muži? Nebinární mohou mít problém

Menstruace je pro mnoho žen velmi nepříjemnou a stresující záležitostí
  |   komentář

Španělsko je první zemí v Evropě, která plánuje zavést menstruační volno pro ženy s bolestmi, informoval o tom deník Telegraph. Týkat by se mělo zejména žen s endometriózou či chronickým onemocněním. V Japonsku funguje menstruační dovolená už od roku 1947. Jaká to s sebou může nést úskalí?

Menstruace už dávno není tabu, přesto o ní pravděpodobně nechcete hovořit s každým z vašich kolegů. Ačkoliv na sociálních sítích je téma označováno za posvátné a existují ženy, které si z menstruační krve dělají pleťovou masku nebo pomocí ní kreslí obrazy, patří takové téma do korporátu? 

Menstruace ztěžuje ženám život, říká španělská vláda

Změnu legislativy ve Španělsku podporuje mimo jiné státní tajemnice pro rovnost a boj proti násilí na ženách Ángela Rodriguez. Iniciativa je to úctyhodná. Nedělá však takový zákon z menstruace nemoc? Legislativa by umožnila ženám vzít si každý měsíc až tři dny volna. Podle španělské vlády menstruace ztěžuje ženám život. Silné projevy menstruace by měly být podle Rodriguez průjem, silná bolest hlavy nebo horečka.

V tom má pravdu, jsou ženy, které trpí na velmi bolestivou menstruaci, která jim i několik dní znemožňuje běžné fungování. Běžná dovolená na opakující se potíže samozřejmě nevystačí. Nejeví se však takový zákon jako diskriminační vůči mužům? A co ti, kteří se označují jako nebinární, když zákon bude adresován právě ženám? I oni přece mohou menstruovat. 

A co dostanou muži?

Menstruační volno, které náleží pouze ženám, se zdá jako návrat k nerovným pracovním podmínkám. Nebylo by lepší zavedení více tzv. sick days, které jsou dnes již v mnoha firmách naprostou samozřejmostí? Potom by záleželo na každém jedinci, jak s volnem naloží.

V nedávných letech začala být v pracovním prostředí populární tzv. neomezená dovolená, kterou už zavedlo několik firem u nás i v zahraničí. A velmi si ji chválí jako prostředek k načerpání sil a následné větší pracovní výkonnosti. To vše se zdá lepší než úmyslné zvýhodnění žen dané zákonem, při kterém se bude navíc velmi těžko prokazovat, zda je účelně využito. 

Potraty jsou ve Španělsku velké téma

Nejde o jediné změny, které Španělsko chystá. Nově by měly být zdarma dostupné hygienické potřeby například ve školách, chystá se také zrušení DPH z prodeje menstruačních pomůcek v obchodech. Dále Španělsko hodlá uzákonit, že dívky ve věku šestnácti a sedmnácti let budou moci ukončit těhotenství bez souhlasu svých rodičů nebo opatrovníků. Potraty jsou ve Španělsku mnohdy složitou záležitostí, ačkoliv jsou tam zcela legální. Někteří doktoři je odmítají provádět kvůli své víře a přesvědčení, jsou i takové nemocnice, které je vůbec nenabízí. 

Nakonec může být celé řešení kontraproduktivní

Menstruační dovolenou zavedla v roce 2022 polská společnost GOG.com, zatím jde prý o experimentální režim, bude na konci roku vyhodnoceno, jak je to prospěšné. Zkoušela to i Itálie, a to plošně, zákon ale neprošel. Uzákoněno to tak není v žádné evropské zemi, soukromé společnosti mají benevolentnější režim. Když se jednalo o tomto zákoně v Itálii, padl dobrý argument, že firmy budou s menší ochotou zaměstnávat ženy a volno je tak bude stigmatizovat. Už takto jsou ženy v určité nevýhodě.

U těch bezdětných firma předpokládá, že mohou jít na mateřskou dovolenou, když se z ní vrátí, bývají s nemocným dítětem doma. Mohou se tak zdráhat ženy zaměstnávat a raději zvolí právě muže. Zdravotní problémy patří navíc mezi citlivé informace a ne každá žena bude chtít ve firmě sdělovat, že právě menstruuje, a proto nebude přítomna. Není to tlak na to, aby ženy sdělovaly své obtíže? A pokud má být volno užito pouze při silných bolestech, kdo bude posuzovat, jak moc jsou vážné, když každý člověk má úplně jiný práh bolesti? Jde jen o výkřik do tmy, nebo se Španělsku podaří tento záměr přivést k životu?

Zdroj: dw.com, bbc.com, seznamzpravy.cz

KAM DÁL: České babyboxy porušují právo na život, tvrdí OSN: Ztrácí takto odložené dítě svoji identitu?

Klíčová slova: