Rusko nejvíc bolí facka v hokejové rukavici. Vezměte si plyn i ropu, ale mistrovství nám nechte!

Ruská hokejová reprezentace v souboji s Kanadou
  |   glosa

Plyn může prodávat jinam, letadla ukradne, auta bude vyrábět bez bezpečnostních pásů, potraviny doveze z Číny. Ale hokej? Hokej prostě Rusko ničím nenahradí a strašně ho to štve. Národní pýcha dostala pořádnou facku.

V Rusku je hokej nejpopulárnější sport a Sborná vždy představovala výkladní skříň tamní hokejové školy. Na každém mistrovství světa či olympiádě patřili ruští hokejisté mezi favority, zajímalo je jen celkově prvenství, stříbrné medaile si ani nechtěli dávat na krk. Tlak obrovský, prestiž také, hrdinové z ledové plochy se pro běžné Rusy stali tím samým co kdysi sovětští kosmonauti. Dali běžným lidem zapomenout na vlastní bídu a umožnili zažít pocit velikosti. Co to s národem udělá, když vyhraje olympijský hokejový turnaj, to víme i my sami.

Poprvé od roku 1962

Teď se hokejové bitvy konají bez Ruska a je to nepochybně dobře. Nejen za současnou válku a masakry na Ukrajině, ale i za předešlé státem řízené dopingové skandály. Rusové nemají morální právo hrát, pokud jejich ukrajinští soupeři nemohou nastoupit kvůli jejich útoku. Hesla o tom, že politika do sportu nepatří, jsou úplně nesmyslná.

Rusům bylo také správně odebráno i pořadatelství mistrovství světa v Petrohradu. Jejich jedinou možností tak nyní je hrát mezistátní turnaje proti Bělorusku, což ale působí dost trapně. Největší smutek prožívají Rusové už teď – jejich mužstvo chybí na právě probíhajícím mistrovství, což se stalo poprvé od roku 1962.

Ruské hvězdy se zlobí

Rusové to těžce koušou. „Bez ruského týmu se není na co dívat,“ tvrdí kdysi hvězdný bek Fetisov. „Musíme bojovat, protestovat, otevřít oči světové veřejnosti, protože rozumní lidé se najdou všude," burcuje bývalý trenér Vjačeslav Bykov a dodává spoustu nadávek na IIHF. „Pro moje rozhořčení ani neexistují vhodná slova. Čas ukáže, že pravda je na naší straně. Budeme dál rozvíjet sport v naší vlasti,“ řekl pro ruský web championat.com bývalý kapitán Boris Mychajlov.

Spřádají se plány na kompletní restart ruského hokeje, prý nebudou potřeba cizinci ani zápasy se západem, protože nejlepší hokej se vždy hraje v Rusku, ať si zbytek světa dělá, co chce. Nějaké medaile z turnajů bez ruské účasti jsou bezcenné, vlastně ani není důvod právě probíhající šampionát sledovat. Tak by se dal shrnout postoj ruských médií. Jenže to vše je jen špatně skrývaná zlost a vztek. Něco jako když kluci hrají vedle na rybníku, jenom vás jediného tam nechtějí.

Můžete stokrát předstírat, že to nevadí, že hrajete líp, že jsou to pitomci, co ničemu nerozumí, ale zábava a radost je prostě pryč. Rusko dostalo prostřednictvím hokeje cennou lekci, že svět s ním opravdu nepočítá a izolace se bude týkat i nejprestižnějších sportovních odvětví. Další roky bude Sborná neustále porážet jen stejně zoufalý tým Běloruska a vydávat to za vládu světovému hokeji.  

Zdroj: aktualne.cz, isport.blesk.cz

KAM DÁL: Sankce na Rusko fungují tak z poloviny, stále jsou možnosti, jak je Putin může obejít.

Klíčová slova: