Ovčáčku, vzbuď se, ještě není konec. Hrad i podhradí čekají na slovo Boží!

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček pojal informování o stavu prezidenta Zemana po svém
  |   glosa

Také jste si toho už jistě všimli. Internetový prostor je už nějakou dobu ochuzen o žalmy, upozornění na popeleční středu, absentují i citáty z Bible. Hradní strážce sociálních sítí, co má mobil na Boha, nám poněkud zmizel.

Tedy úplně nezmizel, ale skoro to vypadá, že příspěvky za něj píše někdo jiný. Suché informování o schůzce s premiérem Fialou v Lánech, setkání expertní skupiny, zase setkání s Petrem Gazdíkem, Janou Černochovou… Jistě, je potřeba mít informace o tom, s kým se prezident Zeman na Hradě setkává, to samozřejmě ano. Ale hradní mluvčí v předchozích téměř deseti letech publikum namlsal na úplně jiné kousky.

Nezaleknu se tisíců, kteří mě obkličují

V roce 2018 třeba nazval Mariána Jurečku prasetem, o novinářích zase řekl, že „se chovají jako dozorce, který chodí do cely každý den ukazovat odsouzenému provaz“, senátorům, kteří se ptali na prezidentovo zdraví, vzkázal, že se chovají jako nacisté a komunisté. Ano, to je náš hradní mluvčí ve své nejlepší formě. Komu nestačily nadávky a urážky, pro toho byla určena nábožensky laděná zamyšlení.

„Ty, kdo jdeš, mysli na své kroky, na svůj poslední krok, ať je to v pokoji, v pokoji srdce, v pokoji všech.“ Krásné, opravdu krásné, doslova to chytá za srdce. Nebo tohle je také krásné: „Hlasitě jsem volal k Hospodinu a vyslyšel mě ze své svaté hory. Klidně jsem ulehl a usnul. Probudil jsem se, protože mi Hospodin pomáhá. Nezaleknu se ani tisíců, kteří mě obkličují.“

 

 

Horst Fuchs politické komunikace

Mix všemožných urážek, nadávek, výhrůžek, náboženských citátů, žalmů, to vše učinilo z hradního mluvčího celebritu a Jiří Ovčáček se stal Horstem Fuchsem politické komunikace. Jenže to je všechno dávno pryč. Nyní je jeho twitter i facebook plný nudných a strohých hlášení o ještě nudnější agendě prezidenta. Myslím, že spoustě lidí starý dobrý Jiří Ovčáček prostě chybí.

Není náhodou nemocný? V tom případě je načase začít se za jeho zdraví modlit nebo ho povzbudit pěkným citátem. Hodil by se třeba tento: „Bože Všemohoucí, vím, že si zasloužím tuto nemoc nebo tyto bolesti, které jsem si způsobil sám překročením Tvých zákonů.“ A pokud náhodou hradní mluvčí nemocný není, tak jest třeba na něj zvolati: Ovčáčku, vzbuď se, ještě není konec!

KAM DÁL: Ovčáček rád jezdí v limuzíně s řidičem, bude mu to chybět?

Klíčová slova: