Mopsi se dusí, přestaňte je šlechtit, varují vědci

Černý mops
  |   zajímavost

Malí mopsíci jsou v posledních letech jedním z nejpopulárnějších psích plemen. Ukazují se s nimi celebrity, objevují se na sociálních sítích, zájem o ně je mezi lidmi velký. Jenže tito psi jsou podle vědců vlastně chudáci, kteří kvůli svému vzhledu trpí a prakticky celý život se dusí.

Podle nové studie by mopsi již neměli být považováni za tzv. "typické psy", a to z důvodu převažujících zdravotních problémů, kterým toto plemeno čelí. Vědci tvrdí, že masivně zvýšená rizika spojená s chovem přešlechtěných psů posunula dýchací a mozkové potíže u mopsů do takové míry, že se plemeno v současnosti odchýlilo od ostatních běžných psů. Mops už zkrátka je jen vyšlechtěný tvor, který s nějakým přirozeným plemenem má asi tolik společného jako závojnatá ozdobná ryba s běžnou rybou.

Vědci tvrdí, že mopsi trpí celou řadou zdravotních problémů. Týká se to nejen mopsů, ale i ostatních brachycefalických psů, mezi které patří buldoci, boxeři a další plemena se silně vtlačenými čenichy. Ty způsobují, že psi mají ucpané dýchací cesty a další zdravotní problémy.

Lidé mají rádi dusící se mazlíčky

Navzdory těmto zjištěním, která rozhodně nejsou nová, jsou mopsi stále šlechtěni tak, aby měli ještě kratší čenichy, zatímco se objevily skupiny na ochranu zvířat ve snaze vytvořit zdravější chovatelský standard.

Ve zmiňovaném výzkumu vzal tým z britské Královské veterinární koleje (The Royal Veterinary College) vzorek 4 300 mopsů a téměř 22 000 nemopsích plemen a porovnal u nich riziko vzniku 40 běžných poruch. V porovnání s nemopsíky měli mopsíci 1,86krát vyšší šanci, že jim bude diagnostikována jedna nebo více poruch. Ze 40 testovaných poruch měli mopsi vyšší výskyt u 23 z nich. Mezi nejčastější patřil obstrukční syndrom dýchacích cest (téměř 54krát vyšší riziko), stenotické nánosy (sevřené nosní dírky, které ztěžují dýchání; 51krát vyšší riziko) a ulcerace rohovky (13krát vyšší riziko).

Psi mají příliš malý čenich

Mopsové dosáhli dobrého skóre u sedmi poruch, včetně srdečního šelestu a agresivity, což naznačuje, že toto plemeno má i některé dobré vlastnosti, pokud jde o zdraví. Přesto výsledky naznačují, že u mopsů je v drtivé většině případů zvýšené riziko různých poruch, z nichž většina přímo souvisí se zkrácením čenichu.

„Problém, který tu máte, je pes s menší lebkou, ale nic jiného se na psovi ekvivalentně nezmenšilo, a to je problém,“ říká doktorka Myfanwy Hillová, veterinární lékařka z univerzity v Cambridgi, s tím, že výsledky nejsou rozhodně překvapením. Pokud mopsa máte, pak mějte na paměti, že se mu často špatně dýchá a rozhodně to není běžec ani sportovec.

Zdroj: iflscience.com

KAM DÁL: Pokud se chystáte pořídit si štěně, tady je pár rad odborníka, na co si dát pozor. 

Klíčová slova: