Vysoký cholesterol: Pomůže vám tento běžný nápoj

Se snížením vysoké hladiny cholesterolu vám může pomoci mimo jiné i zelený čaj
  |   zajímavost

Vysoká hladina cholesterolu v krvi může vést k závažným a dokonce i k fatálním zdravotním problémům, mezi které často patří i infarkt a mrtvice Je proto nutné hladinu této látky v krvi pravidelně kontrolovat a dělat vše pro to, aby byla v normálu.

Příliš vysoká hladina této tukovité látky v krvi může mít za následek její ukládání na stěny cév, kterými proudí. Po nějaké době mohou tyto nežádoucí usazeniny způsobit nedostatečný průtok krve tepnami, ale i srdeční infarkt nebo mrtvici. Usazený cholesterol se totiž může ze stěny cévy uvolnit a cévu tak zcela zablokovat.

Vysoký cholesterol se u většiny pacientů neprojevuje žádnými symptomy. Je proto velmi důležité chodit na pravidelné kontroly k praktickému lékaři, abyste jeho případné zvýšení podchytili včas. To platí, zejména pokud patříte do skupiny lidí, u kterých je zvýšená pravděpodobnost výskytu tohoto nebezpečného zdravotního stavu.

Zvýšenou pozornost je hladině cholesterolu v krvi nutné věnovat zejména s přibývajícími léty. Muži ve věku od 45 do 65 let by měli svou hladinu cholesterolu kontrolovat jednou za rok či za dva roky a stejně tak i ženy ve věku od 55 do 65 let. Lidé starší 65 let by měli tuto kontrolu podstoupit pravidelně každý rok.

Prevence

Vysoká hladina cholesterolu v krvi je ve většině případů výsledkem nezdravého životního stylu. Je proto možné se tomuto stavu vyhnout dodržováním několika jednoduchých pravidel.

Mimo zbavení se zlozvyků, jako je kouření a nadměrné pití alkoholu, je také důležité konzumovat vyváženou stravu. Při plánování jídelníčku je ideální omezit nebo se zcela vyhnout potravinám, které obsahují nasycené tuky a trans tuky.

Dále je také nutné udržovat si zdravou tělesnou hmotnost, protože nadbytečná kila přispívají ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Ideální je zajistit, abyste byli aktivní každý den alespoň po dobu 30 minut. Dokonce ani nemusí jít o žádné náročné cvičení, ale pouze o svižnou procházku.

Zelený čaj

Existují ale také nápoje, které vám se snížením vysoké hladiny cholesterolu v krvi a její prevencí pomohou, patří mezi ně mimo jiné i zelený čaj, jak dokazují studie.

Samotné pití zeleného čaje vás ale před nadměrnou koncentrací této tukovité látky v krvi nezachrání, jde pouze o doplněk celkového zdravotního stylu.

Zdroj: Mayo ClinicNutrition Journal

KAM DÁL: Brnění v rukou a nohou: Možná trpíte nedostatkem důležitého vitamínu.

Klíčová slova: