Nechci být pražskou primátorkou za ANO, říká Radka Vladyková. Vysvětlila důvody a prozradila plány s Jesenicí

Radka Vladyková by chtěla zpět do vedení Jesenice
  |   rozhovor

Hnutí ANO chtělo v Praze opět vsadit na ženu. Po Adrianě Krnáčové mohla v hlavním městě do primátorského křesla usednout Radka Vladyková. Výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR však nabídku odmítla. Důvody vysvětlila našemu webu a nastínila své další politické plány.

V roce 2014 byla zvolena starostkou Jesenice v barvách ANO. Před třemi lety však Radka Vladyková hnutí opustila. Před dvěma lety se pak nebála kritizovat Babišovu vládu z pozice ředitelky Svazu měst a obcí, když ministryně Schillerová rozhodovala o tom, zda vezme samosprávám dalších 16 miliard z rozpočtů

Když kolem ní "kroužila" nabídka hnutí ANO, aby usedla do primátorského křesla v Praze, sama říká, že ji zvažovala. Nakonec se však rozhodla pro jinou politickou cestu. Důvody vysvětlila v rozhovoru pro Čtidoma.cz. Prozradila také, koho by na post šéfa Prahy podpořila. Není to Bohuslav Svoboda (SPOLU), Zdeněk Hřib (Piráti), Jan Čižinský (Praha sobě), ale ani například Patrik Nacher (ANO).

Odmítla jste spekulace o kandidatuře na primátorku Prahy za hnutí ANO. Ale upřímně, bylo to alespoň chvíli na stole, uvažovala jste o tom?
Nabídku na vedení kandidátky v Praze jsem dostala od části členské základny. Té části, která je přesvědčená, že je třeba v Praze nových tváří. Jsem narozena v Praze a většinu života tam žiji. Nabídka to byla lákavá a vnímám ji také jako ocenění mé práce ve veřejné správě. Uvažovala jsem o ní a zvažovala pro a proti.

Proč jste se rozhodla nekandidovat?
Kandidovat v Praze by znamenalo opustit moji práci výkonné ředitelky Svazu měst a obcí ČR, ve které jsem našla obrovský smysl a přináší mi každodenní radost. Práce pro Svaz a naše obce a města mi dává větší smysl. Také by mi zanikla možnost kandidovat v Jesenici do zastupitelstva.

Radka Vladyková
- v listopadu 2014 se stala starostkou Jesenice
- od roku 2018 je výkonnou ředitelkou Svazu měst a obcí
- je vdaná, má tři děti
- jejím politickým vzorem je Margaret Thatcher

Hrála ve vašem rozhodnutí roli i skutečnost, že byste hájila barvy ANO, ze kterého jste před časem odešla?
Z hnutí jsem odešla ve chvíli, kdy jsem nastupovala do Svazu měst a obcí ČR, který je politicky nezávislý. Možná se vám to bude zdát divné, ale i v ANO, stejně jako v jiných politických stranách a nezávislých hnutích, je mnoho bezvadných lidí, které mám díky své práci ve Svazu možnost poznávat. Jsou to primátoři, starostové i zastupitelé, kteří pro svá města a obce skvěle pracují. Hájit barvy ANO by tedy nebyl problém, ona totiž komunální politika není o tom, kdo je v jakém dresu, ale o tom, jak se stará o své město. Jsou to právě hejtmani a primátoři za ANO, kteří jsou mnohdy největšími oponenty celostátní politiky, bez ohledu na to, která strana je právě ve vládě.

Kdo by se měl stát primátorem Prahy?
Primátor Prahy má výjimečné postavení mezi ostatními představiteli územní samosprávy. Praha je hlavní město a ještě navíc plní funkci kraje. Je to tak trochu primátor a hejtman v jedné osobě. Od počátku tedy musí být jasné, že kandidát na primátora musí být člověk, který opustí všechny ostatní funkce a bude se věnovat jenom Praze už od počátku volební kampaně. Člověk, který v Praze vyrůstal, žije v ní a zná ji, jak se říká, jak své boty. Na kandidátce by pak měl mít silný tým, o který se může opřít a který bude mít čas na kampaň, pak i v zastupitelstvu pracovat. Ti, kteří mají již své zkušenosti z městských částí, budou určitě přínosem.

Termín voleb do obecních zastupitelstev určuje prezident republiky. Konají se každé čtyři roky. Letos proběhnou v pátek 23. a v sobotu 24. září 2022.

A když se budeme držet hnutí ANO, koho byste podpořila?
Výše uvedená kritéria podle mého názoru splňuje Ondřej Prokop.

Co bude teď? Budete se věnovat "jen" práci ve Svazu měst a obcí ČR, nebo máte i další ambice? Když se blíží komunální volby...
Práce pro naše obce a města je úžasná a té se věnuji a budu i nadále věnovat naplno. Ráda bych také zůstala zastupitelkou. Budu kandidovat v Jesenici. Letos však za nezávislé sdružení, momentálně sbíráme podpisy.

Starostkou už jste zde byla. Proč chcete vstoupit podruhé do "stejné řeky"?
Jesenice potřebuje zase vdechnout život, potřebuje nové projekty, protože zamrzla ve svém rozvoji. Většina výstavby ve městě, která proběhla za poslední čtyři roky, měla připravené stavební povolení z doby, kdy jsem byla starostka Jesenice.

Pojďme se bavit konkrétně...
Určitě. Ať vezmu mikrostavby jako například dráhu pro cyklisty u Průhonického parku, chodníky nebo stavbu základní školy ve Zdiměřicích, na kterou jsme zajistili i většinu peněz z dotací. Něco z toho, co bylo připraveno, bylo s větším či menší úspěchem zrealizováno. Mrzí mě například nepovedená realizace projektu hřiště a parku okolo Jesenického rybníku Pančák. Na první pohled je vidět, že vedení města se snažilo ušetřit a alespoň něco změnit, aby nemuselo říct, že projekt je od nás. Vůbec nebylo pokračováno ve velmi důležitých projektech jako například propojení centra Jesenice chodníkem do Horních Jirčan, výstavba nové mateřské školy, zvýšení kapacity čističky odpadních vod Jesenice nebo zelená páteř Jesenice. Zelená páteř měla propojit centrum Jesenice s Průhonickým parkem rozsáhlým lesoparkem. Co nemělo hotové stavební povolení, to prostě není.

Vedení města ale tvrdí, že nemá úvěry, nemuselo si půjčovat. To v této době není špatná zpráva...
Finanční hospodaření města je rozhodně neméně důležité. Vedení se opravdu chlubí tím, že nemají žádný úvěr a stavbu základní školy dofinancovali z úspor města. Úvěr si brát opravdu nemuseli, nebylo totiž na co. Nepřipravili žádné projekty, které by bylo možné začít stavět. Například slibovaný dům pro seniory, mateřskou školu atd. Každá stavba, kterou nepřipravili, a tudíž ani nepostavili, se v budoucnu výrazně prodraží. Město je také takové ušmudlané, neuklizené. Před 3 lety založilo město Technické služby, které sice stojí dost peněz, ale na kvalitě péče o veřejná prostranství to rozhodně není vidět.

Dobrá, kritika je fajn, ale pojďme si říci, co byste dělala vy. Kde začít, co opravit, postavit...? 
Je třeba opětně začít s mravenčí prací přípravy projektů na nové stavby: mateřské školy, chodníky, zelenou páteř města, revitalizaci Botiče o Osnického potoka, kanalizaci v Horních Jirčanech, chodník do Horních Jirčan, cyklostezky, veřejná prostranství v místních částech. Důležité je také poskytnout peníze na sportovní a společenskou zábavu pro občany. V přepočtu na obyvatele dává město Jesenice svým spolkům nejméně peněz z celého okolí. 

Mimochodem, co opravy křížků, chcete pokračovat?
To je zdánlivá drobnost, na kterou nechci zapomenot. Začali jsme s tím před osmi lety, kdy jsem se stala starostkou. Křížků je v Jesenici poměrně hodně, jeden jsme ale umístit nestihli. Je umístěn za Lidlem naproti výjezdu sanitek ze Záchranné stanice Jesenice.

Možná by stálo zato vysvětlit, co vlastně tento křížek znamená...
Záchránáři mi vyprávěli, že když se vrátí z výjezdu od člověka, kterému již nikdo nedokázal pomoci, chodí ho k tomu křížku vyprovodit do nebe. Takže pokud se mi podaří do vedení města vrátit, i na takovou drobnost, jako je oprava tohohle křížku, dám důraz.

KAM DÁL: Středula nemá šanci obsadit Pražský hrad, ale vláda Petra Fialy mu s tím pomůže. A navíc velmi ochotně.

Klíčová slova: