Opičí neštovice: Co dělat, když se nakazíte

Doporučuje se vyhnout se přímému kontaktu s nakaženými nebo v jejich přítomnosti alespoň nosit roušku
  |   zajímavost

Vir opičích neštovic se v posledních několika dnech rozšířil v evropských zemích a několik případů bylo nahlášeno i v USA, Austrálii a na Blízkém východě. Experti se bojí dalšího šíření nemoci, je proto nutné vědět, jak se zachovat v případě nákazy.

V současné době jsou v zemích mimo Afriku potvrzené stovky případů opičích neštovic, jak uvádí web CNBC.

Většina těchto pacientů se nakazila prostřednictvím sexuálního styku. Virus se totiž údajně nejvíce šíří mezi muži, kteří mají sex s dalšími muži. To podle expertů ale rozhodně neznamená, že by všichni ostatní byli před virem v bezpečí. Pozor si mají dávat zejména lidé se sníženou imunitou, mezi které patří mimo jiné také děti a těhotné ženy.

Je proto nutné klást větší důraz na hygienu a ochranu při sexuálním styku, která nám pomůže s prevencí nákazy. Dále se doporučuje, pokud je to možné, vyhnout se osobám, které se virem nakazily nebo v jejich v přítomnosti alespoň nosit roušku. Je také důležité vyhnout se kontaktu s potenciálně nakaženými zvířaty a s materiály, se kterými přišla do kontaktu.

„Virus opičích neštovic je velmi stabilní i mimo lidského hostitele, může tedy dlouho přežít na nejrůznějších objektech, jako jsou deky a další,“ uvedl Dr. Scott Gottlieb pro CNBC.

Údajně je ale možné se viru na dekách, povlečení a dalších objektech zbavit pomocí vysokých teplot. Povlečení tedy stačí jen vyprat na ten nejvyšší stupeň.

Co dělat v případě nákazy

Hned poté, co se u vás objeví symptomy opičích neštovic, byste měli okamžitě vyhledat lékařskou pomoc a následně se izolovat, abyste nákazu nešířili. Hned po nakažení se nemocí pocítíte horečky, bolesti svalů, hlavy a zad a také otoky.

Následně se objeví vyrážka na obličeji a dalších částech těla, později se změní ve vystouplé boláky naplněné tekutinou. Ty se poté změní ve strupy a následně z kůže zmizí.

Nemoc nakonec sama odezní ze jeden až dva týdny.

Zdroj: CNBC

KAM DÁL: Opičí neštovice: Jak nemoc lehce poznáte.

Klíčová slova: