Žluté skvrny na polštářích nejsou jen pot, ale něco mnohem horšího

Žluté skvrny na polštářích jsou kombinací potu, olejů a výkalů roztočů
  |   zajímavost

Polštáře bychom měli měnit minimálně každé dva roky, varuje lékař. V případě, že výplň polštáře delší dobu nevyměníme, je možné si všimnout, že se na něm utváří nažloutlé skvrny. Nejde ale pouze o zbarvení od potu, jak se mnoho lidí domnívá.

Řada lidí se domnívá, že stačí pouze prát povlečení a jeho náplň zkrátka zůstane čistá. To ale bohužel není pravda. Je nutné je měnit minimálně jednou za dva roky za nové. Jinak nám totiž mohou způsobit vážné zdravotní problémy.

Dr. Karan Raj, který radí svým sledujícím skrze sociální sítě, prozradil, proč je nutné starší polštáře a další ložní prádlo pravidelně měnit. Údajně se na nich neusazují pouze skvrny od potu, ale také výkaly roztočů, kteří na povlečení žijí. Jedná se sice o mikroskopické organismy, ale dokonce i jejich odpadní látky se mohou za několik měsíců nahromadit. Roztoči se živí mrtvou kůží, které se naše tělo neustále zbavuje. Za rok shodíme zhruba 4 kg odumřelé kůže.

„Každý z roztočů vylučuje odpadní látky ze svého těla zhruba 20krát denně. Což si můžeme vynásobit stovkami roztočů, které žijí v našem ložním prádle. Věřte mi, že se to nasčítá.“ prozradil lékař.

„Tyto odpadní látky poté mohou způsobit nejrůznější dýchací problémy a také symptomy podobné alerigii,“ pokračoval.

Nažloutlé skvrny na polštářích tedy obsahují pot, oleje, které naše tělo produkuje, a také výkaly roztočů. Je proto nutné na jejich pravidelnou výměnu nezapomínat.

Dalším důvodem, proč bychom měli polštáře měnit minimálně každý druhý rok, je také to, že se s postupem časem deformují a mohou nám tak způsobit i bolesti zad nebo krku, protože neposkytují dostatečnou podporu hlavy.

„Pokud váš polštář přeložíte napůl a on se nevrátí zpět, tak je čas ho vyměnit,“ dodal lékař.

 

@dr.karanr Change your pillows! #wonderwaterwhip #learnontiktok #schoolwithdrkaran #sleep ♬ Steven Universe - L.Dre

 

 

Zdroj: TikTok/@dr.karanr

KAM DÁL:  Jak se účinně zbavit much: Pomůže ocet i bazalka.

Klíčová slova: