Jurský Park se může brzy stát realitou, vědci chtějí stvořit chickenosaura

  |   zajímavost

Vědci i filmaři celá desetiletí touží po tom, aby mohli přivést zpět obří dinosaury. Zatímco filmaři točí už šestý díl legendárního Jurského parku, vědci pracují na tom, aby naklonovali některého z pravěkých ještěrů. Zálusk mají na pterodaktyly a jdou na to přes kuřata.

Základem je získat DNA dinosaurů, což je docela problém, protože zatím žádnou nemáme. Vědci však přišli na způsob, jak získat potřebnou DNA. Zkusí takzvané zpětné šlechtění ptáků. Ptáci jsou totiž vlastně blízcí příbuzní dinosaurů, takže vědci chtějí jít právě tímto směrem. Konkrétně zvažují, že by geneticky upravili kuře, přesněji slepičí vejce, aby reaktivovali pravěkou DNA.

Dinosaury už máme - ptáky

Odborník na tuto problematiku doktor Madsen Pirie k tomu říká: „Dinosauři budou obnoveni zpětným šlechtěním z nelétavých ptáků. Ptáci jsou novodobí dinosauři, ale už nevypadají jako dinosauři. Hluboko v jejich DNA se budou nacházet informace týkající se doby, kdy žili, a kombinací selektivního šlechtění a genové technologie jim budou dodány charakteristické znaky dinosaurů - čelisti se zuby, ocas, malé přední končetiny."

Jinými slovy nebude se postupovat jako ve filmu Jurský park, kde se pravěká DNA získala z komára zataveného desítky milionů let v pryskyřici, ale budou se šlechtit kuřata, až z nich vědci vydolují jejich dinosauří podstatu a s tou pak budou dále pracovat.

První takto vyšlechtěný dinosaurus tedy rozhodně nebude žádný Tyrranosaurus rex, ale spíše některý druh létavého dinosaura. Další z velkých zastánců zpětného šlechtění a klonování paleontolog Jack Horner už má pro něj i jméno – Chickenosaurus.

Zdroj: distractify.com

KAM DÁL: Vědci hledají také recept na věčné mládí.

Klíčová slova: