Tajemná mrtvola s válečnými plány: Britové naservírovali Hitlerovi špionážní sekanou

Mrtvý měl u sebe i tuto fotku své snoubenky, ve skutečnosti je to agentka MI5
  |   zajímavost

30. dubna roku 1943 našel španělský rybář na pobřeží mrtvolu muže. Měl na sobě záchrannou vestu a koženou brašnu s dokumenty. Vyvrcholila tak jedna z nejdůmyslnějších špionážních operací druhé světové války. Její krycí jméno bylo Mincemeat, tedy Sekaná.

Pro mrtvolu si přišli španělští policisté, odvezli ji do města Huelva, kde patolog určil příčinu smrti utonutím. Podle dokumentů měl být mrtvý muž major William Martin z Královské námořní pěchoty. Na moři byl nalezen i záchranný člun.

V brašně byly také další dokumenty, mezi nimi byla například fotka snoubenky jménem Pam, dva milostné dopisy, účtenka z koupě snubního prstenu s rytinou „pro Pam od WM“, dopis od otce, další dopis z banky žádající zaplacení poplatku. Dále policisté našli vojenské materiály nejvyšší důležitosti, ze kterých vyplývalo, že spojenci se hodlají vylodit v Řecku a následně v Sardinii. Španělsko bylo sice formálně neutrální, ale ve skutečnosti stálo na straně Německa. Není divu, že obsah brašny se brzy dostal do rukou agentů německého Abwehru. A přesně o to Britům šlo.

Mrtvý muž s koženou brašnou

Celá záležitost byl totiž unikátní podvrh. Mrtvý muž byl ve skutečnosti dělník Gwyndler Michael, který spáchal sebevraždu tak, že snědl jed na krysy. Tělo agenti MI5 oblékli do battledresu námořní pěchoty a vyrobili všechny dokumenty včetně falešné identity, milostných dopisů, fotek atd.

Bylo naprosto nezbytné, aby Němci neměli nejmenší pochybnosti, že se jim dostal do rukou skutečný britský důstojník, který shodou okolností měl u sebe spoustu tajných materiálů. Podsouvat si navzájem falešné dokumenty bylo oblíbenou kratochvílí tajných služeb a vždy proto panovalo podezření, zda nejde o akci druhé strany. Tady ale Britové hodlali udělat skutečně vše pro to, aby Němci žádné podezření neměli.

Mrtvola v ledu

Mrtvolu i s dokumenty naložili do ponorky HMS Seraph. Ani její posádka s výjimkou kapitána nevěděla o cíli mise. Mrtvý muž byl uložen do speciální schránky s ledem a z ponorky shozen do moře v místě, kde bylo jasné, že jej příliv zanese k pobřeží. Vypuštěn byl i záchranný člun tak, aby vše vypadalo, že muž zemřel na moři.

Němci studovali nalezené dokumenty a do Berlína oznámili, že podle nich jsou pravé. Hitler uvěřil, že měl obrovskou kliku a právě se dozvěděl, kam povede invaze spojenců ve Středomoří. Začal ihned s přesuny, do Řecka zamířily tankové divize a také Erwin Rommel, aby tam čelil vylodění. Dokonce ještě dva týdny po té, co se spojenci vylodili na Sicílii, Hitler svým generálům tvrdil, že jde jen o klamný manévr a že skutečné vylodění proběhne v Řecku. Vůdce zkrátka celou návnadu v podobě špionážní sekané zbaštil i s navijákem a díky tomu vyloďovací vojska na Sicílii narazila jen na slabý odpor.

Zdroj: allthatsinteresting.com

KAM DÁL:  Na mostě špionů proběhla také velmi zajímavá operace, cílem byla výměna.

Klíčová slova: