Kauzy sexuálního násilí nejsou jen Feri a Trávníček. Pohled na to, co jde ještě akceptovat, se mění. Lze znásilnit i muže?

Oběti násilí v Česku nevěří policii ani soudům, teď mají další argument, proč trestné činy nehlásit
  |   analýza

Dominik Feri nebo Pavel Trávníček, velké kauzy sexuálního obtěžování, které prolítly médii jako tajfun. Teď čekají na svůj verdikt u soudu. Na sociálních sítích vzniklo mnoho iniciativ, které mají obětem pomoci, aby nemlčely. Je sexuální obtěžování a trestný čin znásilnění stále bagatelizován? 

Naše legislativa zakotvuje trestné činy proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti v trestním zákoníku v hlavě deváté. Takové činy jsou vždy úmyslné a nelze je spáchat z nedbalosti. Chápaní toho, co je společensky nepřijatelné, se ale v čase proměňuje. Dříve obsahoval zákon ustanovení, která zakazovala například homosexuální styk nebo mimomanželskou soulož. Dnes už je v zákoně, samozřejmě, nenajdeme. 

Oběti násilí často neohlásí, protože ho bagatelizují

S rozmachem sociálních sítí jsou kauzy sexuálního obtěžování, zejména u celebrit, veřejné ještě než soud vynese rozsudek. To je pak spojeno se zásadním poškozením pověsti, byť by soud rozhodl ve prospěch obžalovaného. Nelze však výpověď oběti, byť může vypadat jakkoliv pochybně, brát na lehkou váhu. Jsou to totiž právě nepodaná trestní oznámení, která umožňují pachatelům trestné sexuální činy páchat dál. 

Na Instagramu se této inciativě věnuje profil @procjsmetonenahlasili. Lidé se mohou prostřednictvím anonymního formuláře svěřit, co je vedlo k tomu, že násilí na nich spáchané neoznámili. Často to jsou přitom důvody, že si ani neuvědomili závažnost situace. Jde také o stud, strach, jak na mě bude okolí koukat, myšlenky, zda si za to mohu sám... Nic z toho přitom neomlouvá násilí pachatele, kterého se na oběti dopustí. Následky, a to zejména v psychické rovině, si oběti nesou často celý život. Podnapilý stav či užití dalších omamných látek není rovněž omluvou pro sexuální násilí.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Proč jsme to nenahlásili (@procjsmetonenahlasili)

I muži mohou být v ohrožení

Už dávno nepanuje ve společnosti přesvědčení, že pachatelem znásilnění může být pouze muž. Stejně tak dosažení erekce, ejakulace či orgasmu při pohlavním styku není akt souhlasu. „Orgasmus, erekce ani ejakulace se sexuálním vzrušením a touhou nutně nesouvisí, jedná se o přirozenou biologickou reakci, nad kterou člověk nemá kontrolu. Nelze tvrdit, že fyzické projevy znamenají souhlas se stykem,“ uvádí Persefona.cz.

Stejné potvrdil i sexuolog Zlatko Pastor: „Nechtěné erekce je možné dosáhnout dotyky, ale i vlivem silné emoce, jakou je například strach,“ řekl pro web ProZeny.cz. Problematika, kdy je pachatelem znásilnění žena, byla přitom dlouho opomíjena. Svlečená žena v parku málokdy budí dojem sexuálního agresora. Tolik se o nich nemluví. Nejsou tak nápadné, útočné.“

Rok plný mediálních kauz

O sexuálním násilí se začíná stále více mluvit i z toho důvodu, že čím dál častěji rezonuje v médiích. Jen tento rok to byl Dominik Feri, Pavel Trávníček či psychiatr Jan Cimický, proti kterému zahájila policie trestní stíhání v dubnu 2022. Čím více obětí je, tím větší podporu v sobě navzájem mají. Pokud se rozhodne promluvit jedna, další často seberou odvahu a následují ji. Stejně tomu bylo tak ve zmíněných případech. Svého závěru však doposud nedosáhly a jsou tak stále ve fázi vyšetřování. 

Známé je také hnutí Me Too, které se začalo šířit kvůli kauze Harveyho Weinsteina. Ten byl obviněn ze sexuálního zneužívání a znásilnění desítek žen, které zaměstnával. Heslo "me too" (v překladu já také) se začalo šířit v roce 2017 díky Tweetu Alysssy Milano. Ta napsala, že kdyby každá žena, která někdy zažila sexuální násilí, napsala na své sítě právě tento hashtag, upozorní se tak na závažnost sexuálních deliktů. Inciativa jí vyšla bravurně. 

Oběť znásilnění či zneužívání si za to nikdy nemůže sama. K takovým situacím nedochází jen mezi neznámými lidmi, není výjimkou, že jde o rodinné příslušníky či partnery. Pokud jste vy či vaši blízcí v takové situaci, neváhejte se obrátit na polici. 

Zdroj: persefona.cz, wikipedia.org, prozeny.cz, trestní zákoník

KAM DÁL: Co mohlo vést exposlance Feriho k pokusu o sebevraždu? Znásilnění nezletilé a další průšvihy se žlutým vykřičníkem.

Klíčová slova: