Korupce v ruské armádě je gigantická, prodávají se letecké motory i rakety. Systém připomíná nevolnictví

Ruská armáda v minulosti proslula i tím, že se z jejích jaderných ponorek kradly jednotlivé části a končily neznámo kde
  |   analýza

Při hledání příčin neúspěchů ruské armády se často zmiňuje korupce. Těžko si ale pod tím člověk ze západu představí něco konkrétního. Americký spisovatel Chris Owen na sociálních sítích zveřejnil rozsáhlou analýzu tohoto jevu se spoustou šokujících příkladů. V Ruské armádě se krade naprosto všecko.

Že je Rusko jednou z nejzkorumpovanějších zemí světa, se ví dlouhodobě, ostatně organizace Transparency International ho hodnotí na 136. místě ze 180 zemí. Státní korupce nabírá neskutečných rozměrů, což následně vede k ohromujícímu bohatství ruských úředníků. „Transparency International zjistila, že v letech 2008-2020 vlastnili současní a bývalí ruští úředníci a důstojníci 28 000 nemovitostí v 85 zemích,“ píše v analýze Owen. Armáda je systémem, který na korupci stojí snad nejvíce ze všech ruských organizací.

Odvést se nechají jen chudí nebo hloupí

„Korupce začíná ještě předtím, než někdo nastoupí do armády. Jen chudí nebo hloupí se nechají odvést. Zbytek se z toho vyvlékne podplacením lékaře nebo náborového důstojníka. V roce 2007 se "poplatek" údajně pohyboval mezi 5 000 a 10 000 dolary. Až 70 % povolaných k odvodu se z něj vykoupí, takže v ozbrojených silách zůstávají ti nejchudší a nejméně zdraví. Ruská armáda se tak potýká s chronickými problémy s fyzickou zdatností a efektivitou,“ uvádí Owen.

V armádě vás vykořisťují "strýcové"

Přináší i konkrétní příklad: „Generálplukovník Vladimir Michajlov v roce 2007 uvedl, že více než 30 % z 11 000 mužů odvedených ročně do ruského letectva je "psychicky labilních", 10 % trpí alkoholismem a závislostí na drogách a 15 % je nemocných nebo podvyživených. Pokud se necháte odvést, bude s vámi zacházeno jako s nejnižší vrstvou a budete bezohledně vykořisťováni staršími vojáky, známými jako "dyedi" ("strýcové"). To může zahrnovat nucení k prostituci, neplacenou práci nebo dokonce prodej vlastní krve, abyste si vydělali pár rublů,“ píše Owen. Z takového podhoubí se samozřejmě profesionální a schopná armáda vytvořit nedá.

Vojáci jsou nuceni si za svoje vlastní peníze kupovat vybavení, které by jim správně měla poskytovat armáda, a to včetně uniforem, bot nebo třeba pohonných hmot. Možnost, jak si přijít na nějaké peníze, má voják, pokud se dostane do nějakého skladu. „Ty nabízejí nekonečné příležitosti ke krádežím. Avito, ruská obdoba eBay, je plné inzerátů na pravděpodobně ukradené kusy vojenského vybavení.“  

O tom, že se ze skladů ve velkém krade cokoliv včetně důležitých součátek tanků,  jsme psali zde. Odcizen ze skladů byl také 72 tun vážící velitelský bunkr k protileteckému systému Pantsir – 2.  Na jaderné ponorce Severní flotily zase ponorkář ukradl reostaty vyrobené z velmi drahé slitiny palladia a vanadu, jenže tím vyřadil z provozu jaderný reaktor plavidla.

Vojáky důstojníci ženou do polí a na stavbu

Vyšší důstojnící už takto hloupě krást nemusí. Způsobů, jak si přijít na pěkné peníze, mají celou řadu. „Mezi výhody středních důstojníků může patřit využívání odvedenců na stavbu dači nebo jejich najímání ostatním na práci na stavbách, polích nebo v továrnách. Za tuto práci branci samozřejmě nedostávají žádnou odměnu. Tomuto druhu zneužívání se nevyhnuly ani elitní ruské raketové jednotky. Mají také možnost krást žold svých mužů, protože ten je vyplácen v hotovosti. Důstojníci mohou podle libosti manipulovat s rozpočtovými příděly a nárokovat si peníze na neexistující personál navíc a rozdíl si jednoduše strčit do kapsy. Neexistujícím vojákům se říká mrtvé duše,“ vysvětluje Owen.

30 000 mrtvých duší

Kvůli tomu údajně sama armáda neví, kolik má vlastně vojáků. Zájmem každého velitele je mít co nejméně reálných vojáků, ale naopak vykazovat co nejvíce vojáků na papíře. Čím větší rozdíl, tím více peněz pro důstojníka. Jenže na frontě pak tito vojáci chybí.  „Údaje, které v roce 2003 unikly do novin Novyje Izvestija, uváděly, že v ozbrojených silách je nejméně 30 000 mrtvých duší,“  tvrdí Owen. Případů, kdy došlo k masivnímu podvádění a korupci, se neodhalí mnoho, ale i ty, na které se přijde, ukazují, jak obrovský rozsah korupce v ruské armádě je.

Letecké motory, rakety i proviant

„Plukovník Sergej Serkin, bývalý hlavní proviantní důstojník Severokavkazského vojenského okruhu, za pouhé dva roky ve své funkci získal několik bytů, dům a automobil Audi v celkové hodnotě asi 200 000 dolarů. Jedním z jeho plánů bylo přijímání úplatků za nákup 3 500 tun nekvalitní tresky, která se obvykle používá jako krmivo pro dobytek, pro armádní příděly. Další důstojník, plukovník Jevgenij Pustovoj, působil jako vedoucí oddělení nákupu obrněných vozidel. V lednu 2022 byl odsouzen za krádež více než 13 milionů dolarů zfalšováním zakázek na baterie v letech 2018 až 2020,“ uvádí Owen. Další skupina důstojníků prodávala přímo z letiště Malino motory bombardérů a rakety země vzduch. Než byli zatčeni, vydělali stovky milionů dolarů.  

Takový rozsah korupce a rozkrádání vojenského majetku, vybavení a zbraní je naprosto šokující a promítá se do bojové úrovně celé ruské armády. Ve světle těchto informací už není zdaleka tak překvapivé, že se ruským vojskům na frontě nedaří.

Zdroj: threadreaderapp.com

KAM DÁL: Rusové žijí nejen v neuvěřitelné korupci, ale také v totalitní mediální izolaci.

Klíčová slova: