Svědí vás někdy po jídle obličej nebo ústa? Lékařka prozradila, o co se jedná

Svědí vás někdy po jídle obličej nebo uši? Může se jednat o zkříženou alergii
  |   zajímavost

Těmito problémy trpí až 50 % lidí, kteří mají alergii na pyl. Ta ale není hlavním důvodem nepříjemných pocitů. O tom, jak poznat, o co se jedná, a jak se problémů jednoduše zbavit, promluvila MUDr. Radka Šedivá.

Řeč je o tzv. zkřížené alergii. Lidé podle lékařky často nemají tušení, že tímto typem alergie trpí, její symptomy jsou totiž ve většině případů velmi mírné. Určitě je ale potřeba si na tyto příznaky dávat pozor a snažit se je co nejrychleji odstranit buď pomocí speciální léčby, nebo vyhýbáním se alergenu, který ji způsobil. V opačném případě totiž může tento typ alergie způsobit i závažnější alergickou reakci.

Zkřížená alergie

Důvodem vzniku zkřížené alergie je podle odborníků z ambulance SYNLAB podobnost dvou alergenů. V případě, že trpíte například alergií na pyl, váš imunitní systém nepřiměřeně reaguje na poletující částečky pylu ve vašem okolí a vyrábí si proti nim protilátky. To následně způsobuje nepříjemné alergické reakce.

Tyto protilátky mohou ale v některých případech zareagovat i na kontakt s jiným alergenem, který je alergenu pylu podobný. Tato situace nastává většinou u vývojově příbuzných alergenů, jako je např. pyl a ovoce.

„Jednou z nejčastějších kombinací je reakce mezi pylem břízy s ořechy, jablky a peckovicemi. Děje se tak proto, že břízovité a růžovité rostliny (jabloň, broskvoň apod.) jsou botanicky příbuzné. Poměrně často se kříží také alergie na pelyněk s kořenovou zeleninou a některými druhy koření,“ uvedla MUDr. Šedivá z ambulance SYNLAB.

Mezi symptomy zkřížených alergií patří mimo jiné:

  • svědění ústní dutiny
  • mravenčení v ústní dutině
  • otok rtů
  • problémy s polykáním
  • červené skvrny v obličeji
  • svědění kůže na obličeji
  • svědění uší

Pokud na sobě tyto symtomy pozorujete, je nutné nejdříve identifikovat, jaká potravina nebo jaký jiný alergen byl jejich spouštěčem, a pokusit se mu vyhnout. V případě alergií na určité druhy jídel pomáhá je nejdříve tepelně upravit.

Pokud vás tepelná úprava potraviny nezbaví symptomů alergie, navštivte svého lékaře a on vám doporučí další postup.

Zdroj: SYNLAB

KAM DÁL: Brnění v rukou a nohou: Možná trpíte nedostatkem důležitého vitamínu.

Klíčová slova: