Vysoký krevní tlak: Pomůže vám oblíbený horký nápoj

Krevní tlak je nutné pravidelně kontrolovat
  |   zajímavost

Zvýšený krevní tlak je velmi nebezpečný, může totiž vést hned k několika vážným zdravotním problémům. Některé z nich mohou být dokonce i fatální. Naštěstí lze ale poměrně lehce snížit. Pomůže vám jeden levný horký nápoj.

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak je nebezpečný zdravotní stav, který dlouhodobě namáhá stěny tepen, což má často za následek vznik srdečních nemocí a dalších zdravotních problémů, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.

To hlavní nebezpečí vysokého krevního tlaku tkví v tom, že většinou nemá žádné symptomy. Tímto nebezpečným zdravotním stavem tak můžete trpět celé roky a nemít o tom nejmenší tušení. Je proto velmi důležité chodit na pravidelné prohlídky k vašemu lékaři, který vám krevní tlak změří a o jeho případném zvýšení vás tak případně okamžitě informuje. Tehdy je nutné co nejrychleji jednat a pokusit se o jeho snížení dříve, než vám způsobí vážnější zdravotní problémy.

Jak snížit vysoký krevní tlak

Pro snížení vysokého krevního tlaku je nutné začít dodržovat zdravý životní styl. To zahrnuje mimo jiné i udržování si zdravé tělesné hmotnosti. Dále je také nutné dodržovat vyvážený jídelníček a zařadit do vaší každodenní rutiny minimálně 30 min fyzické aktivity. Nemusí jít o běh nebo o namáhavé posilování s těžkými činkami. Výběr cvičení je pouze na vás, může se jednat i o pouhou rychlou procházku se psem.

Dále je potřeba zaměřit se na omezení soli ve stravě. Ideálním způsobem jak sůl ve stavě omezit, je obsah soli ve vašem jídelníčku snižovat postupně, aby mělo vaše tělo dostatek času zvyknout si na nový režim. Tato změna tak pro vás bude mnohem snesitelnější. Dále je také nutné omezit konzumaci alkoholu, kofeinu a vyhýbat se stresu.

Černý čaj

Existují ale i nápoje a potraviny, které vám se snížením krevního tlaku pomohou. Jedná se o potraviny a nápoje obsahující polyfenoly. Obsahují je některé druhy ovoce, zeleniny, ale také černý a zelený čaj, jak dokazují studie. Dokonce i v tomto případě ale platí, že se nic nemá přehánět, černé a zelené čaje totiž zároveň s polyfenoly obsahují i kofein.

Zdroj: Mayo Clinic, National Library of Medicine

KAM DÁL: Brnění v rukou a nohou: Možná trpíte nedostatkem důležitého vitamínu.

Klíčová slova: