Na kolik letos vyjde dovolená v Chorvatsku? Velký přehled, jak ušetřit a jakým místům se určitě vyhnout

Dalmácie je častým cílem turistů, a to i českých
  |   analýza

Letní prázdniny se nezadržitelně blíží! A tak možná už teď přemýšlíte, kam vyrazit letos na dovolenou. Chorvatsko je oblíbenou evropskou destinací pro ty, kteří rádi vyrazí vlastním automobilem. Lákadlem byla bezesporu každoročně i finanční dostupnost země. Letos dosahují astronomických výšin zejména pohonné hmoty, které dovolenou výrazně prodraží. Kolik vás to bude letos stát a za kolik si v Chorvatsku letos nakoupíte?

Pokud toužíte v letních měsících spatřit krásy Jadranského moře a očekáváte přívětivé ceny, možná vás trochu zklameme. Vzhledem k vlně zdražování lze očekávat, že ani Chorvatsku se zvýšení cen nevyhne. Kolik letos za dovolenou zaplatíme? Podívejte se na přehledné tipy, co byste měli vědět, než vyrazíte.

Hranice se uvolnily pro všechny

Od 1. května 2022 byla v Chorvatsku zrušena ochranná opatření týkající se překračování chorvatských hranic. Podmínky jsou nyní stejné jako před vypuknutím pandemie COVID-19. Do země tak můžete vstoupit pouze s platným cestovním pasem či občanským průkazem. Nezapomeňte, že doklad totožnosti bude vyžadován i od nezletilého dítěte. Nadále není nutné vyplňovat ani žádný příjezdový formulář.

Nadále ale zůstává v platnosti v Chorvatsku povinné nošení roušek nebo respirátorů ve všech zdravotnických zařízeních a zařízeních sociální péče. Není tak od věci si s sebou nějaké přibalit. Podle tamnější vlády je epidemiologická situace stabilní, a tak byla další opatření týkající se zamezení šíření nákazy zrušena.

Chystáte se letos do Chorvatska?

Ano
83% (99 hlasů)
Ne
18% (21 hlas)
Celkem hlasů: 120

Kudy tudy do Chorvatska?

Ti, kteří vyráží opakovaně, už ví, že pokud se chtějí vyhnout kolonám, je lepší vyrazit jindy než v pátek odpoledne nebo v sobotu, kdy je největší provoz. Ušetřete si stres hned na začátku dovolené a berte to v potaz.

 

Do Chorvatska se můžete vydat dvěma různými cestami, a to buď přes Rakousko a Slovinsko, nebo přes Slovensko a Maďarsko. Od toho se budou také lišit poplatky, které na dálnicích zaplatíte. Pokud je vaším cílem Split, oblíbená Makarská nebo Baška Voda či další, zřejmě vyrazíte přes Brno, Vídeň, Gratz a slovinský Maribor. V takovém případě potřebujete rakouskou a slovinskou dálniční známku.

Pokud nejste příznivcem dálnice D1, vydejte se do Českých Budějovic, poté do rakouského Linzu, Gratzu a dál už budete pokračovat na Maribor. V případě této cesty si ještě připlatíte za Gleinalmský tunel (10 €) a Bosrucký tunel (6 €). Pokud jedete na Istrii, Pulu či Poreč, ideální je vyrazit směr České Budějovice a poté pokračovat na Salzburg. Poté se vydáte místo Mariboru směr Lublaň. Zde vede cesta přes zpoplatněný Tauernský a Katschbergský tunel (dohromady 13 €) + Karawanken tunel (7,60 €).

Někteří se však úplně vyhnou Slovinsku a do Chorvatska se vydávají přes Maďarsko. A to zejména ti, kteří vyráží z Moravy. V takovém případě ušetříte za slovinskou dálniční známku. Místo Rakouska zamíříte za hranicemi na Bratislavu, poté k maďarským lázním Mosonmagyaróvár a pokračovat budete na Lendavu. V Maďarsku se bez dálniční známky obejdete, navíc vás čekají malebné místní vesničky. 

Kolik stojí dálniční známky?

Pokud se rozhodnete jet přes Rakousko, musíte počítat s platbou za dálniční známku. Ta desetidenní vás vyjde na 9,50 €, dvouměsíční potom na 27,80 €. 

Ve Slovinsku zaplatíte za dálniční známku při své cestě vůbec nejvíc. Sedmidenní zde stojí 15 €, měsíční potom 30 €. Mnoho řidičů se potýká právě s tím problémem, že jedou do Chorvatska na delší dobu a zaplatit si tak musí známku měsíční. Pokud budete svou cestu plánovat a chcete ušetřit, platnost dálničních známek rozhodně zohledněte. 

Mýtné v Chorvatsku

V Chorvatsku nepotřebujete dálniční známku, zaplatíte ale mýtné. To platí řidiči motocyklů, vozidel do 3,5 tuny a nákladních vozů nad 3,5 tuny. V případě tzv. uzavřeného mýtného zaplatíte jen to, co jste skutečně ujeli, což je nejběžnější způsob platby v Chorvatsku. 

V Chorvatsku dochází opět k sezonnímu zvýšení mýtného o 10 %. To lze platit v kunách, eurech či jiných zahraničních měnách. Nemusíte mít u sebe hotovost, mýtné lze zaplatit kartou. Akceptovány jsou American Express, Diners, Master Card, Maestro a Visa. 

Ušetříte, pokud si zakoupíte elektronický systém ETC, a to cca 22 %.  V České republice objednáte elektronické mýtné prostřednictvím MTX"Zálohu na zapůjčení zařízení ENC činí 1 200 Kč, vratná záloha a 2 200 Kč kredit na mýtné, celkem 3 400 Kč plus poplatky ve výši 349 Kč," vyčíslil web AutoTrip.cz. Jde o způsob předplacené karty, ze které se částky odečítají. 

Přejezd mostu na ostrov Krk bude zpoplatněn také, a to 23 HRK za motocykl a od 39 HRK do 51 HRK za automobil do 3,5 t. Platíte jen při cestě z pevniny na ostrov, zpáteční cesta zpoplatněna není. Pokud si chcete spočítat, kolik přesně při cestě zaplatíte, využijte tuto jednoduchou kalkulačku.

Zpoplatněné úseky dálnic při cestě do Chorvatska

Povolená rychlost na chorvatských dálnicích je 130 km/h. Pro řidiče mladší 24 let je to 120 km/h. Ve městě je to standardně 50 km/h, mimo oběd 90 km/h, pro mladší 24 let 80 km/h. Dejte si na tuto věkovou hranici pozor. V Chorvatsku se s tím pojí mnoho omezení.

Placeným úsekům se při cestě do Chorvatska nevyhnete

Tolerance alkoholu v krvi

Cestu si naplánujte pečlivě. Právě v Chorvatsku může být řidič dokonce pokutován za svou ospalost, a současně mu může být dočasně zabaven řidičský průkaz. Využijte tak odpočívadla, která potkáte téměř na každé benzínce. Tolerance v alkoholu se v Chorvatsku vztahuje na řidiče starší 24 let. Je povolena 0,5 promile v alkoholu. Dejte si ale pozor. Pokud způsobíte dopravní nehodu, jde o přitěžující okolnost.

Pokud k dopravní nehodě dojde, nezapomeňte si vyžádat od policie záznam o poškozeném vozidle. Bez toho Chorvatsko nelze opustit. Platí rovněž zákaz používání telefonů za jízdy s výjimkou handsfree. Nevymluvíte se ani ve chvíli, kdy koukáte "pouze" na navigaci. Pokud budete cestovat s vypůjčeným vozidlem, nezapomeňte mít s sebou smlouvu, která prokazuje vaše právo vůz užívat.

Ceny potravin a ubytování

Chorvatsko se těšilo velkému zájmu i během pandemie, nemuselo by se tak stát, že se budou hoteliéři snažit dohnat své ztráty a letos cenu za ubytování zvýší. Ceny potravin zůstávají veskrze tak, jak jsme byli zvyklí v minulých letech. Například za 1 kg pomerančů zaplatíte cca 13 kun, za kilo jablek cca 10 kun. Ceny potravin jsou stále srovnatelné s těmi našimi, například oproti Itálii se jedná o výrazně levnější zemi. 

Za stravování v restauracích zaplatíte za jídlo s pitím pro jednu osobu cca 240 Kč (67 HRK). Litr mléka vás bude stát cca 22 Kč, dvoulitrová Coca Cola 51 Kč, balená voda kolem 30 Kč.  

Zdroj: hac.hr, turistika.cz, skrz.cz, autotrip.cz, skrblik.cz

KAM DÁL: Nejstarší stavby Prahy skrývají tajemné legendy i strašidelné příběhy. Znáte je všechny?

Klíčová slova: