Démonická ryba má v tlamě lidský chrup, kousnutí může bolet. Troufne si i na lidi

Mořan pruhovaný v celé své zubaté kráse
  |   zajímavost

Ryby buď zuby nemají vůbec, nebo mají řady ostrých tesáků, kterými párají těla své potravy. Na světě existuje jen jeden druh ryby, který má v ústech skutečný chrup velmi podobný tomu lidskému. Jde o rybu nazvanou mořan pruhovaný. Na TikToku se mu říká démonická ryba, přestože není vůbec nebezpečný.

Mořan, který žije, jak už jeho název napovídá, v moři, přitom není člověku příliš nebezpečný. „Neváhal bych plavat ve vodách obývaných těmito rybami. Pokud nejsou obtěžovány lidmi, nejsou nebezpečné," říká například David Catania, správce ichtyologických sbírek Kalifornské akademie věd v San Francisku. Jak sám přiznává, dotazy na mořany se začínají množit poté, co se na sociální síti TikTok rozšířilo video popisující mořana jako "démonickou rybu".

Silný stisk na rozdrcení krunýřů

Nejčastěji se jejich kousnutí musí obávat rybáři, kteří je rádi loví. Mrskající se ryba může rybáře kousnout nebo se může rybář píchnout o její ostré trnovité ploutve. Zuby mají mořani z dobrého důvodu - aby mohli rozdrtit svou kořist, kterou tvoří mořští živočichové s tvrdou skořápkou, jako jsou ústřice, škeble, krabi a mlži.  

Přední zuby uchopí kořist a několik řad stoliček jim pomáhá rozmělnit kořist na menší kousky, které mohou rozžvýkat a sníst. Někteří rybáři tvrdí, že jim mořan rozkousl háček s návnadou napůl. Stisk, respektive tlak zubů této ryby je skutečně velký, větší, než by zřejmě člověk čekal. Mořani potřebují silný stisk na rozdrcení krunýřů a schránek mlžů.

Přestože jsou hojně loveni, mořani nejsou nijak vzácní a nepatří mezi ohrožené druhy. Mohou dorůstat délky až 90 cm a vážit až 10 kg. Po stříbřitém těle se jim táhne pět až sedm výrazných černých svislých pruhů, proto se jim mezi rybáři přezdívá trestanec. Jejich maso je velmi chutné a má jemnou chuť.

Zdroj: livescience.com

KAM DÁL: Zvířecí říše skrývá nejedno překvapení, zajímavě vypadajících živočichů je opravdu mnoho.

Klíčová slova: