Za několik let se můžeme rozloučit s kávou, čokoládou, ale i dalšími pochoutkami

V budoucnu můžeme na oblíbenou kombinaci kávy a čokolády zapomenout
  |   zajímavost

V blízké budoucnosti se nejspíše budeme muset rozloučit s pochoutkami, které milují statisíce lidí. Je mezi nimi káva i čokoláda, ale to zdaleka není všechno. Za několik málo let tedy mohou být poličky s tabulkami čokolády v obchodech prázdné, ale proč?

Za všechno mohou klimatické změny. Vlivem globálního oteplování se mění podnebí v zemích, které pěstují kávovníky, kakaovníky a další rostliny, díky kterým si může užívat pochoutky, jako je čokoláda nebo káva.

To znamená, že v několika dalších letech mohou tyto produkty úplně zmizet z obchodních regálů, nejedná se ale pouze o kávu a kakao. Specialisté zveřejnili hned několik potravin, se kterými bychom se mohli v budoucnu rozloučit. Tady jsou některé z nich.

Káva

Tento nápoj je jedním z nejoblíbenějších nápojů vůbec. Každý den lidé po celém světě vypijí více než 2 miliardy šálků turka, espressa nebo jiného typu kávy. Jedním z největších dovozců tohoto nápoje je Latinská Amerika. Země, které do ní patří, ale trápí destruktivní nemoc kávovníků, která se nazývá "rez listová".

Na vině je globální oteplování, této houbě, která likviduje kávovníky svými sporami, se totiž daří v podnebí s vyššími teplotami. Od roku 2012 již rez listová napáchala škody za několik desítek miliard korun.

Zvyšující se teploty ale znamenají také to, že se snižuje počet plantáží, na kterých je možné kávu vypěstovat. V roce 2080 se africké kávové plantáže podle vědců zmenší na méně než polovinu současné rozlohy.

Čokoláda

Kakaovníky potřebují ke svému růstu velmi specifické podmínky. Dokonce i poměrně malá změna podnebí tedy může znamenat jejich konec. Rostou pouze 20 stupňů jižně a severně okolo rovníku. Dále vyžadují mimo jiné půdu bohatou na dusík, vydatné deště, vysokou vlhkost a neměnné teploty.

V roce 2050 by ale kakaovníky podle vědců mohly čelit teplotnímu nárůstu o 2,1 °C.

V budoucnu se tedy může stát, že čokoláda už zkrátka nebude k dostání.

Banány

Toto ovoce je jedním z těch nejoblíbenějších, navíc je také skvělým zdrojem draslíku. Dokonce i banány by ale mohly v budoucnu zcela zmizet.

Vlivem změn klimatu je sice očekávaný nárůst zemědělské půdy, kde bude možné banány vypěstovat, až o 50 %. Bohužel to ale farmářům nijak nepomůže. V těchto oblastech totiž bude zároveň tragický nedostatek vody, ke kterému se navíc přidala houbová infekce Sigatoka, která banánovníky likviduje pomocí dehydratace.

Víno

Vína v budoucnu už zkrátka nebudou taková jako dřív, se svými oblíbenci se tak můžete téměř jistě rozloučit. Různé druhy vín jsou často pojmenované podle místa, kde vznikají, protože je zkrátka není možné vypěstovat nikde jinde.

Stačí jen malá změna klimatu a vaše oblíbené víno bude mít zcela jinou chuť.

Zdroj: Euronews.green

KAM DÁL: Opičí neštovice: Čísla se budou zvyšovat, varují experti.

Klíčová slova: