Pražáci si žijí nad poměry. Zbytek republiky jen závistivě slintá, rozdíl mezi výší mezd je veliký. Odbory mohou "zařídit" další skok

Praha, místo zaslíbené?
  |   názor

Pražákům, těm je hej, zní slova dnes už české klasiky. Když si vezmeme průměrnou mzdu vyplácenou v České republice, tak to opravdu platí, v Praze je nejvyšší. Podle Českého statistického úřadu dosáhla na 48 498 korun. Zbytek republiky si o tom může nechat jen zdát, propast se přitom může brzy prohloubit.

Průměrná mzda v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhla hodnoty 37 929 korun, což bylo o 2 533 korun více než ve stejném období před rokem. Nominální průměrná mzda meziročně vzrostla o 7,2 procenta. To však vzhledem k vysoké inflaci znamená, že reálná průměrná mzda klesla o 3,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Pokles životní úrovně

Podle ČSÚ čtyři pětiny zaměstnanců pobíraly v prvním čtvrtletí letošního roku mzdu v rozmezí 16 733 korun a 60 467 korun. Nejvyšší průměrnou mzdu (48 498 korun) pobírali Pražané, lidé si tak v metropoli žijí nad poměry v porovnání se zbytkem země. Naopak nejnižší mzdy pobírali lidé v Karlovarském kraji, kde průměr činil pouze 32 605 korun.

„Přestože zaměstnanci v průměru vydělávají více peněz, v obchodech si za ně mohou koupit méně zboží a služeb. Kvůli tomu dochází k poklesu životní úrovně zaměstnanců,“ komentuje data pro náš web hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Lepší je koukat na medián mezd

Většina zaměstnanců však na průměrnou mzdu nedosáhne, protože její hodnota je zkreslena vysokopříjmovými skupinami obyvatel. Vhodnějším ukazatelem pro zjištění mzdy, kterou pobírá běžný zaměstnanec, je proto medián mezd.

„Ten vyjadřuje hodnotu mzdy, kterou dostává zaměstnanec přesně uprostřed pomyslného souboru všech zaměstnanců seřazených vzestupně podle výše svých mezd. V prvním čtvrtletí letošního roku dosáhl medián mezd hodnoty 31 923 korun, což bylo o 6,6 procenta více než ve stejném období před rokem.“

Zavaří nám odbory?

Odbory chtějí kvůli rychle rostoucí inflaci navýšit minimální mzdu, což řekl na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů předák a kandidát na prezidenta Josef Středula. Mohlo by to ale znamenat další ekonomickou katastrofu.

„Kdyby odbory prosadily růst příjmů zaměstnanců o velikost inflace, vyvolalo by to další silný tlak na růst cen. To by následně vedlo k dalším požadavkům na růst příjmů zaměstnanců a nic by se tím nevyřešilo. Pouze by docházelo k roztáčení inflační spirály,“ vysvětluje Štěpán Křeček. Nůžky mezi Prahou a dalšími kraji by se tak mohly ještě o něco rozevřít.

KAM DÁL: Pocení může znamenat vážnou nemoc, říká MUDr. Hovorka. Vysvětluje, na co si dát pozor a kdy pomůže vodní iontoforéza.

Klíčová slova: