Klíšťata útočí: Jak odhalit nemoci, které tento parazit přenáší, dřív, než je pozdě? Promluvila lékařka

Klíšťová encefalitida se může projevovat mimo jiné i třesem prstů, poruchou koncentrace a dokonce i ochrnutím
  |   zajímavost

Sezona klíšťat je v plném proudu. Právě tyto měsíce nám při procházkách v přírodě nejvíce hrozí nákaza klíšťovou encefalitidou. Toto nebezpečné onemocnění může bez včasné terapie skončit smrtí pacienta, je proto potřeba znát jeho symptomy.

Letní měsíce k pobytu v přírodě přímo vybízejí, ten jde ale bohužel ruku v ruce s možností nákazy. Klíšťová encefalitida může mít na naše zdraví trvalé, nebo dokonce i fatální následky. Je proto nutné brát její prevenci velmi vážně.

Pokud se tedy chystáte na procházku do lesa či na louku, je ideální zvolit vysokou obuv, aby se na vaši kůži klíšťata číhající v trávě nedostala. Pomohou také repelenty nebo světlá barva oblečení, na té bude klíště snadněji vidět.

Jedním z nejdůležitějších zvyků v rámci prevence klíšťové encefalitidy je důkladná kontrola po příchodu domů. Nemoc se totiž nepřenáší okamžitě po kousnutí klíštětem, ale čím déle je na vaší kůži přisáté, tím větší je pravděpodobnost nákazy. Ideální je proto najít a odstranit klíště co nejdříve. V případě, že ho objevíte do jednoho dne, je riziko nákazy poměrně malé.

Tou nejspolehlivější formou prevence je ale vakcína. Očkování proti klíšťové encefalitidě se skládá ze tří dávek vakcíny. K tomu, aby vás očkování před klíšťovou encefalitidou spolehlivě chránilo, je nutné absolvovat všechny tři dávky vakcíny.

„Po první dávce vakcíny nejste chráněni, jak se někteří domnívají. Pokud dojde k přisátí klíštěte v intervalu 14 a více dnů po druhé dávce, už je možno očekávat dostatečnou imunitní odpověď,“ upozorňuje MUDr. Ludmila Mazylkinová, hlavní lékařka sítě zdravotnických zařízení MOJE AMBULANCE.

Symptomy klíšťové encefalitidy

Příznaky klíšťové encefalitidy mohou být velmi mírné, ale i vážné, záleží mimo jiné i na věku pacienta. S mírnějším průběhem nemoci se můžeme setkat zejména u dětí a mladých lidí.

Jedná se o virové onemocnění centrálního nervového systému, které lze často zaměnit s běžnou chřipkou. Mezi příznaky klíšťové encefalitidy totiž patří bolesti kloubů a svalů a horečka. Typický je také dvoufázový průběh nemoci. Pacient se po 2 až 3 dnech cítí lépe, pak se ale nepříjemné symptomy nemoci znovu vrátí a bývají ještě intenzivnější. Pacient poté trpí nespavostí, vysokou citlivostí na ostré světlo i hlasité zvuky a zvracením.

Závažnější forma klíšťové encefalitidy se ale může projevovat i třesem prstů, poruchou vědomí, poruchou paměti a koncentrace a někdy dokonce i ochrnutím v různém rozsahu. V tomto případě může bez včasné léčby dojít i ke smrti pacienta.

„Velmi závažnou formu častěji vídáme u starší věkové kategorie, to ale neznamená, že senior, který onemocní touto chorobou, musí mít nutně horší průběh než například pacient středního věku nebo pacient mladý. Zemřít na toto onemocnění může prakticky kdokoliv,“ varuje MUDr. Ludmila Mazylkinová

Zdroj: MOJE AMBULANCE

KAM DÁL: Demence: Jak onemocnění předpovědět roky před jeho vznikem

Klíčová slova: