Popravená bestie Irena Čubírková: Tělo svého druha pekla v peci 35 hodin, jeho hlavu pohodila ve vlaku na WC

Další popravenou ženou v Československu byla například Olga Hepnarová
  |   zajímavost

Bestie Irena Čubírková spáchala vraždy bezcitně s dokonalou přípravou. Byla třetí popravenou ženou v Československu, zavraždila svého manžela a o pár let později svého druha. Jako pomstu oddělila jeho hlavu od trupu a pohodila ji ve vlaku na WC. Vyšetřovatelům řekla, že to byla její pomsta. Jak utajila vraždu svého manžela?

Když se jednoho chladného prosincového odpoledne roku 1964 našla ve vlaku na trati Trnava – Bratislava před stanicí Pezinok hlava oddělená od trupu, vyšetřovatelé okamžitě zajistili všech 287 osob, které vlakem cestovaly. Nikdo z nich však k případu potřebné informace nepodal. Bez pochyb však byla hlava vnesena do vlaku během jeho jízdy. Nenašlo se však ani tělo, ani jeho části či krvavé stopy. 

Štvalo ji, že už to není jako dřív

Když kriminalisté prověřovali pohřešované osoby, narazili na jméno Ambróze Ščepka, jehož zmizení nahlásila jeho družka Irena Čubírková. Během výpovědi byla nejistá a budila dojem, že něco tají. Prohlídka bytu však žádné nové poznatky nepřinesla, jen při odchodu se kriminalista pozastavil nad teplou pecí, ve které se dříve pekl chleba. Syn Čubírkové popřel, že by se tam nějaký chleba pekl. Vzniklo podezření, že byl Ščepko v peci spálen. Proč byla pec teplá, nebyla Čubírková schopna vysvětlit.

Během výslechů se stále více zamotávala do svých lží, až se k vraždě Ščepky doznala. Jako motiv uvedla jeho alkoholismus a rozvrácený partnerský vztah. Ten den, kdy Ščepku zavraždila, popíjeli u svých přátel, Ščepka slavil jmeniny. Když přišli domů, uhodil se o židli, spadl a nehybně ležel. Čubírková vzala sekeru a tupou stranou ho udeřila do hlavy. Potom pomocí sekáčku na maso, sekery a nože oddělila hlavu od trupu. Trup vtlačila do pece a spálila. Hlavu po činu schovala.

Tělo upekla v peci, hlavu potom pohodila ve vlaku

Tělo pekla 35 hodin. Popela se pak zbavila a zbytek kostí zahrabala v chlévě. Krátce nato uložila Ščepkovu hlavu do tašky a i s tou taškou šla na tehdejší místní národní výbor nahlásit Ščepkovo zmizení. Následně pohodila hlavu ve vlaku a ještě v Trnavě na policii náhlasila, že Ščepku pohřešuje. Když se jí vyšetřovatelé ptali, proč přistoupila k pohození hlavy na záchodech ve vlakové soupravě, pyšně odpověděla, že to byla pomsta. Ščepka jí měl totiž vyhrožovat, že jí odsekne hlavu a hodí jí do záchodu.

Netrvalo ale dlouho a kriminalisté přišli na to, že to není jediná vražda, ve které má Čubírková prsty. Před více než 13 lety před vraždou Ščepky se Čubírková pomocí milence a jeho manželky zbavila svého manžela Jána Čubírka. U něj se myslelo, že zemřel při stěhování kamen, která na něj spadla. Paradoxně nikomu nebylo divné, že má rozbitou hlavu, ale kamna mu leží na hrudníku. Kriminalisté pro podezření ze spáchání trestného činu vraždy provedli exhumaci pozůstatků, která prokázala, že skutečně došlo k násilné smrti. Byly prokázány opakované smrtící údery do hlavy, které by kamna těžko způsobila.

Svou devítiletou dceru poslala, aby našla tělo

Čubírková se svého muže pokusila zabít několikrát, plán se vydařil v říjnu 1951. Když opilý ulehl ve své ložnici, milenec Čubírkové ho měl v ložnici zabít. Pak požádala Čubírková milencovu manželku, aby jí pomohla s tělem. Odnesly ho pod schody, kde na něj z půdy přitáhly kamna a odstranili další stopy. K tomu, aby si zajistila alibi, využila svou devítiletou dceru.

Úmyslně ji poslala na místo, kde našla svého mrtvého otce. Když ho spatřila, začala okamžitě křičet. To přivolalo souseda, který nabyl dojmu, že na Čubírka skutečně spadla kamna. Přivolaná záchranná služba a policie se spokojili s vysvětlením, které dala Čubírková, a nic dalšího už nevyšetřovali. Ačkoliv se manželka milence, která do toho byla zapletena, později s násilnou smrtí Čubírka svěřila sousedce a ta to oznámila policii, nikdo tomu nevěnoval pozornost. Na vše se přišlo až o několik let později. Čubírková byla odsouzena k trestu smrti, její milenec podílející se na smrti Čubírka k 15 letům, manželka milence souzena nebyla.

Zdroj: kriminalistika.eu, wikipedia.org, ahaonline.cz

KAM DÁL:  Kauzy sexuálního násilí nejsou jen Feri a Trávníček. Pohled na to, co jde ještě akceptovat, se mění. Lze znásilnit i muže?

Klíčová slova: