Peltova milenka porušila mafiánské pravidlo: Odsoudili ji za čachry s dotacemi, pomstila se a začala mluvit

Simona Kratochvílová u soudu
  |   komentář

Pan Jurečka, Rychetský, Šlégr, Valachová, Martin Púta… vyjmenovává jména politiků, kteří se měli podílet na manipulaci s dotacemi do sportu, odsouzená bývalá náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová. Ta dostala u soudu šest let stejně jako její milenec, známý fotbalový boss Miroslav Pelta. Právě to jí zřejmě přimělo začít otevřeně mluvit s novináři a odhalit, jak to s přidělováním dotací ve sportu bylo.

V politice platí cosi jako pravidlo omerta - ať jste odsouzení k čemukoliv, nesmíte promluvit o těch, kteří stáli nad vámi. Své o tom ví mnozí. David Rath sice u soud tvrdil, že peníze z legendární krabice od vína sháněl pro ČSSD na kampaň, ale nikdy si nedovolil říct jediné jméno, nikoho do sporu nezatáhl a po urputné obraně šel sedět. To samé odsouzená pravá ruka Mirka Topolánka Marek Dalík. I ten tvrdil, že sedět by měli jít úplně jiní lidé, ale svého šéfa nikdy přímo neoznačil ani nepromluvil o dalších věcech, které by mohly Topolánkovi uškodit.

V těchto dnech vyvrcholila také obří korupční kauza Stoka s hlavní postavou Jiřím Švachulou, který dostal 9,5 roku za korupci. Švachula seděl ve vazbě, ale zarytě mlčel a nevypovídal. Mlčel i u soudu, který mu napařil vysoký trest. Policisté přitom doufali, že Švachula povolí a začne mluvit o dalších lidech, jako byl Jaroslav Faltýnek a další. Nestalo se, Švachula drží dodnes jazyk za zuby. Naopak Simona Kratochvílová se rozhodla, že promluví a Jankovi Kroupovi do diktafonu vykládá, kdo všechno by měl jít za machinace se sportovními dotacemi sedět.

Přece musím plnit pokyny

Jasně, Kratochvílové teče do bot, může si vymýšlet, nicméně kdo jen trochu sleduje prostředí českého sportu, zejména fotbalové a hokejové, tak ví, že tam je mnoho věcí špatně a cinknuté dotace jsou jen jednou z mnoha. Že se snažili pro „své“ domovské nebo spřátelené kluby získávat skrze ministerstvo školství peníze lidé jako Marian Jurečka, Pavel Rychetský nebo Martin Púta, je překvapivé, ale rozhodně ne nemožné.

Kratochvílová sama říká, že tak to prostě chodilo, nastoupila do rozjetého vlaku, plnila přání své šéfky ministryně Kateřiny Valachové a prostě dělala, co se jí řeklo. „Možná vám to připadá směšné, ale já jsem v tom žila a přišlo mi to normální. Přece musím plnit pokyny poslance, který byl zvolen v demokratických volbách,“ uvedla Kratochvílová.

Namočit do toho všechny

Účelová obhajoba? Může to tak být. Ostatně sama sobě Kratochvílová podrazila nohy, když v průběhu celého soudu žádné z těchto jmen neuvedla. Tehdy zřejmě ještě držela basu, ale s vidinou šesti let v kriminále jí zřejmě nějaké nepsané dohody jsou ukradené.

Není tak tvrdá jak Švachula, ani nemá armádu právníků zaměřených na zdržování celého procesu až do absurdna, jako měl Rath, a nemá ani mocného ochránce, jako měl Dalík. Má jen Peltu, který u soudu rovněž dostal šest let a o své prominentní postavení v českém fotbale naštěstí dávno přišel. Jaké karty tak může Kratochvílová hrát? Namočit do toho všechny, nebo jen říct pravdu?

Problém je, že vymýšlením si Kratochvílová nepomůže, dotčené osoby by ji mohly zažalovat za pomluvu a křivé obvinění asi není nejlepší cesta, jak si snížit trest. Spíše to vypadá, že se prostě vyleje všechna špína ven. Koho a proč chránit, když od ní dali všichni ruce pryč?

Pelta není žádná oběť systému

Janek Kroupa už nachystal seriál, kde dávkuje výpovědi Kratochvílové a konfrontuje s jejími výpověďmi i dotčené politiky. Zatím všichni všechno popírají, nikdo nic nechtěl a když tak, tak prý jen v rámci zákona, nicméně celá věc začíná hodně smrdět.

Na druhou stranu je potřeba jasně říct, že ať byl systém jakýkoliv, nic to nemění na tom, že Kratochvílová s dotacemi čachrovala, jak vyplývá i z odposlechů. A je také třeba odmítnout její výrok, že ona i Pelta byli jen oběti celého systému. Pelta je všechno možné, ale rozhodně ne oběť. Je naopak ten, kdo systém tvořil, stál v jeho nejvyšších patrech a právě za jeho panování se český fotbal proměnil v jeden velký smrdutý septik. Následky má každý možnost vidět i v těchto dnech.

Zdroj: seznamzpravy.cz

KAM DÁL: Babiš si koupil nové elektroauto, koupí si tím svoje voliče?

Klíčová slova: