Ošklivých papilomů se zbavíme i přírodními metodami, skalpel není vždy potřeba. Vyzkoušejte rady našich babiček

Papilomy mohou vyděsit, ale většinou je možné se jich zbavit i přírodními metodami...
  |   zajímavost

Papilomy nejsou nic, co bychom si na těle přáli mít. Jde o nezhoubné nádory epitelu, které mohou být na viditelném místě - tedy na kůži, nebo i skryté nepříklad v močových cestách nebo v trávicím traktu. Pokud se jedná o ty první, můžeme s nimi zatočit s pomocí lékařského skalpelu nebo to ale také můžeme nejprve zkusit doma. Způsobů se nabízí hned několik. 

Nevzhledných papilomů se chceme jistě zbavit co nejdřív, ale ještě než zajdeme k lékaři, což samozřejmě jistě není špatná cesta, můžeme se s prosbou o pomoc obrátit k přírodě. Třeba takový obyčejný jablečný ocet zvládne často úplné divy. Jeho antimikrobiální vlastnosti pomáhají v boji s původcem papilomů, kterými jsou HPV viry. V jablečném octu (naředěném v poměru 2 díly octa a 1 díl vody) namočte varový tampon a na 3 hodiny jej přiložte na postižené místo. Uchytit jej můžete obvazem nebo náplastí. Je ale nutné vždy pamatovat na nutné zředění octa, aby nedošlo k poškození pokožky. 

Všemocný česnek

Poměrně jednoduchý a často účinný boj s papilomy zajistí obyčejný, ale mocný česnek. Jeho stroužek můžeme buď rozkrojit a potírat jím pailomy několikrát denně po dobu několika týdnů nebo je možné jej rozdrtit, mírně naředit vodou a nádorek jím potřít, překrýt obvazem a nechat několik desítek minut působit. Alicin, který česnek obsahuje, má (stejně jako jablečný ocet) antimikrobiální a také antivirové účinky. 

Exotický ananas

Ananas je dalším z možných přírodních metod, jakými je možné se pokusit odstranit papilomy z obličeje nebo i jiné části těla. Obsahuje totiž bromelin, což je směs enzymů, které napomáhají štěpení bílkovin, a tím odstraní poškozenou pokožku. Lidé, kteří touto metodou dosáhli pokroků v boji s těmito výrůstky, doporučují buď potírání papilomů ananasovou šťávou, nebo přímo přikládání plátků ananasu na postižené místo. 

Pampelišky jako od babičky

Možná se vám už jako dětem stalo, že se nějaký ten papilom nebo bradavice objevila. Naše babičky měly v tom případě jasno - přísahaly na pampeliškové mléko, které sice pokožku zbarví, ale na papilomy pomáhalo celkem spolehlivě. Zkusit to tedy můžeme i v dospělosti. Pampelišek je všude kolem dost, stačí tedy třeba cestou z práce utrhnout list a šťávou, která z něj vytéká, nevzhledně působící místo několikrát denně potřít. Přibližně po dvou týdnech by měl být jasně vidět výsledek. 

Nenašli jste zatím radu, která by se vám zamlouvala? Pak můžete zkusit podobným způsobem využít třeba potírání papilomů banánovou nebo pomerančovou slupkou jednou denně, jiní lidé zase doporučují rozkrojenou bramboru. 

A nakonec přece jen něco z lékárny

Pokud by přece jen ryze přírodní prostředky selhaly, stále ještě zbývá možnost podívat se do domácí lékárničky a sáhnonut po tom, co obsahuje snad skutečně každá z nich. Je to docela obyčejný aspirin, používaný ke sražení teploty nebo při bolestech hlavy a podobně. Kyselina salicilová, jež je základní složkou aspirinu, působí při hojení papilomů iniciováním odlupování infikované kůže. Zkuste proto tabletu aspirinu rozdrtit, papilom touto pastou potřít, zakrýt obvazem a nechat působit přes noc. Stejně tak lze použít i tabletu vitamínu C. 

Příroda pomáhá, ale lékaře nezavrhujme!

I když přírodní metody nejsou většinou potvrzeny složitými vědeckými výzkumy, zkušenosti generací lidí mluví jednoznačně. Nejde o okamžitou pomoc a léčba tímto způsobem trvá déle než například pomocí skalpelu, ale ve většině případů se k úspěchu dopracujeme. Rozhodně stojí za to je vyzkoušet. Pokud ale máte jakékoliv pochybnosti o původu výrůstku, který se nově objevil, roste neobvykle nebo se rozšiřuje, rozhodně je třeba navštívit dermatologa, který potvrdí, že se nejedená o zhoubný novotvar, který by bylo nutné odstranit chirurgicky. Příroda je sice mocná, ale nesmíme nic zanedbat.

Zdroj: wikipedie, healthline

KAM DÁL: Devadesátiletá žena, která snad nestárne. Prozradila své tajemství

 

Klíčová slova: