Věslav Michalik mohl být hvězdou české politiky, doba mu ale nepřála, opozice z něj udělala terč

Jednou z oblastí podnikání Michalika a jeho rodinných příslušníků bylo provozování solárních elektráren, kvůli čemuž byl v některých médiích označen za "solárního barona". Michalik to odmítl
  |   nekrolog

Zemřel Věslav Michalik, kterého si veřejnost zřejmě ponejvíce spojovala s kandidaturou na pozici ministra průmyslu a obchodu. Ta, jak známo, nakonec nedopadla a Michalik nominaci nepřijal, byla by ale chyba vidět v něm jen jednoho z mnoha kandidátů na ministerský post, jakých máme v politice mnoho. Michalik měl za určité konstelace možnost stát se politickou hvězdou.

Věslav se narodil v Českém Těšíně 1. března roku 1963. Vystudoval zde gymnázium a následně jeho kroky zamířily na ČVUT, konkrétně na Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou. Později ještě zamířil do Spojených států na prestižní Rochester Institute of Technology, jednu z nejlepších technicky zaměřených škol v USA. Jeho další kariéra pak vedla na Akademii věd ČR a do Spojeného ústavu jaderných výzkumů v Dubně. Jsou za ním desítky publikací a textů v mezinárodních vědeckých imputovaných časopisech. Michalik byl na slovo vzatý odborník, což je dobré mít na paměti, až bude řeč o jeho ministerském angažmá.

Akademik i podnikatel

V akademické a vědecké sféře ale nakonec Michalik nevydržel. Místo toho se začal živit jako bankovní analytik, dostal se do Správní rady HVB Bank, zasedal i v prestižní Dozorčí radě burzy cenných papírů v Praze. Kromě vědecké erudice a orientace ve složité problematice jaderné energetiky tak osvědčil své kvality i v dravém světě bankovnictví a investic. Opět nepochybně další výborná kvalifikace pro práci ministra.

Starostou Břežan pětkrát po sobě

V roce 2002 byl zvolen zastupitelem obce Dolní Břežany, o dva roky později už byl starostou. Tento post dokázal obhájit pětkrát po sobě, což svědčí o tom, že s ním v Dolních Břežanech byli navýsost spokojení.  V roce 2014 se Michalik začal ještě více politicky angažovat a vstoupil do hnutí STAN. Velmi rychle se ve straně etabloval a dostal se do jejího předsednictva.  Později byl za STAN zvolen i do středočeského zastupitelstva. Na celostátní úrovni ovšem tolik úspěšný nebyl a ve volbách do sněmovny v roce 2013 neuspěl.  Nebyl tolik známý a jeho jméno většině lidí nic neřeklo. To se změnilo až loni, když koalice SPOLU vyhrála těsně parlamentní volby a sestavovala vládu. Jejím kandidátem na ministra průmyslu a obchodu se stal právě Věslav Michalik, kterého nominovalo hnutí STAN.

Dávné vyšetřování i nálepka solárního barona

V koalici nebyly kolem jeho nominace žádné spory, ovšem opozice byla po těsné prohře nachystána na tvrdou kritiku kohokoliv, u koho našla nějaké slabé místo. A to se jí podařilo právě u Michalika, který se stal jejím hlavním terčem. Michalik, přestože, jak už bylo řečeno, byl nezpochybnitelný odborník a jeden z mála, který rozuměl jak světu energetiky a průmyslu, tak světu velkých peněz, měl za sebou kontroverzní podnikatelskou minulost. Už v roce 2010 jej policie vyšetřovala kvůli daňovým machinacím, ale obvinění bylo staženo a nic se nikdy neprokázalo (Michalika to tehdy stálo místo na kandidátce TOP 09). Jenže novináři našli věci podstatně novější, a to už problém byl.

Šlo v podstatě o dvě nesouvisející věci, jenže v politice všechno souvisí se vším. Na jedné straně Michalik držel podíly ve firmě, které patřily dvě solární elektrárny. To z něj v očích opozice okamžitě udělalo „solárního barona“. Druhá věc byla závažnější. Jak zjistila média, Michalikovy firmy dostaly výhodné půjčky od firmy Lowfield Investment se sídlem na Kypru. Opět nešlo o nic trestného, jenže Kypr má pověst daňového ráje a často jej využívají podnikatelé k daňovým machinacím.

Nechci škodit vládě

Michalik se k celé věci postavil čelem, na grémiu strany údajně odhalil kompletní portfolio svých firem a oznámil, že Lowfield Investment patří jeho manželce. Stejně tak byl několikrát v médiích, kde o svých majetkových poměrech hovořil naprosto otevřeně. Nicméně nálepka solárního barona a muže, co si posílá peníze mezi firmami z Kypru, začala být politicky neúnosná.

To už byl „hon“ na kandidáta na ministra v plném proudu, tlak médií se zvyšoval i za promyšleného přispění autorů placených Agrofertem. Babišova média tak ukázala svůj vliv. Naplno se rozjela nepříliš podložená kampaň proti sponzoringu hnutí STAN a co nevadilo u Babiše, u Michalika neprošlo.

Vít Rakušan nicméně svého kolegu zpočátku hájil, stejně tak Petr Fiala nepožadoval výměnu kandidáta. Ovšem Michalik se rozhodl sám nominaci nepřijmout, aby nové vládě neškodil.

 

 

 

 

„Dospěl jsem k závěru, že je pro mě důležitější STAN. Vláda by neměla začínat s tím, že je přirovnávána k tomu, že je to stejné jako předtím,“ zdůvodnil tehdy své rozhodnutí. Bylo správné a sebralo do značné míry vítr z plachet opozici, která hledala každou záminku, aby mohla vládu kritizovat.

Odborník na energetiku ve vládě chybí

Nicméně je třeba si připomenout, že kvůli v podstatě hloupým mediálním nálepkám vláda přišla o mimořádně vzdělaného odborníka s kreditem ve vědeckých, průmyslových i bankovních kruzích. Jestliže se o ministrech často říká, že jim chybí erudice, že svým oborům nerozumějí a že jde jen o „trafikanty“, pak u Michalika neplatilo nic z toho. V současné energetické krizi a problémech s tendrem na dostavbu Dukovan nelze než konstatovat, že Věslav Michalik by vládě v pozici ministra nepochybně velmi prospěl. Jeho náhlá smrt, která zaskočila všechny, bohužel znamená, že už jeho zkušeností a erudice využít pro naši zemi nemůžeme.

 

 

 

Zdroj: seznamzpravy.cz, aktuálně.cz, echo24.cz

KAM DÁL: Babiš má dost často jen obrovské štěstí, paní Štěstěna mu pomohal už mockrá.

Klíčová slova: