Papež blouzní o válce, nic prý není černobílé, své bělostné roucho tím barví do ruda

Papež František označil Diega Maradonu za básníka fotbalu
  |   komentář

Papež František se už podruhé vyjádřil k válce na Ukrajině a opět jeho výroky zavání ruským pohledem na věc. Nic prý není černobílé, mělo by se na válku hledět komplexně. Papež říká úplný opak toho, co by člověk od nejvyššího představitele církve a zástupce Boha na Zemi čekal.

"Vidíme brutalitu a zuřivost, s jakou tuto válkou vedou jednotky, zejména žoldáci používaní Ruskem. Ale nebezpečí je v tom, že vidíme jen ty hrůzy, a ne to, co je za touto válkou, která snad mohla být nějakým způsobem vyprovokována, či jí mohlo být zabráněno," řekl papež jezuitským novinářům. Dále vyprávěl o tom, že válka není pohádka o Červené Karkulce, kde Karkulka je hodná a vlk zlý. Válka je složitá, má se přemýšlet v souvislostech, ve hře je prodej a testování zbraní…

Nepřipomíná to náhodou obsáhlé texty z konspiračních webů? Bludy o rozsáhlých spiknutích, tajemných hrách v pozadí všeho dění na světě, zájmy zbrojařských lobby za každým konfliktem na světě, to vše jsme zvyklí slýchat z úst prokremelských mluvících hlav, ale že je uslyšíme od papeže? Není to navíc poprvé, už dříve hovořil o tom, že za válku na Ukrajině může „poštěkávání NATO u ruských hranic“.

Nejsem pro Putina, ale...

Jsou to šokující výroky a papež si je zřejmě dobře vědom, že budou přijímány s rozpaky, ne-li pobouřením. Okamžitě se tedy hájí: „Někdo může říct, že jsem proputinovský. Ne, nejsem... jednoduše jsem proti redukování komplexních věcí na dobro a zlo, aniž by se hledaly příčiny a zájmy, které jsou velmi složité." Připomíná to všechny ty výkřiky internetových trollů typu: Nejsem pro Putina, ale za válku může západ!“

A v Americe zase bijou černochy

I další papežovy věty jsou jak z učebnice pro zamlžování pravdy a podstaty věci. Máme prý myslet i na jiné konflikty třeba v Myanmaru nebo v Africe. Opět téměř identické výkřiky vidíme na internetu, kde se dokola omílá Irák, Sýrie, Lybie, Kosovo. A v Americe navíc bijou černochy. Vše se hodí na jednu hromadu a čtenář pak má získat dojem, že svět je prostě takový, nic není černobílé, tak proč to vůbec řešit. Nebo nedejbože někam snad posílat peníze či zbraně. Sami máme málo, že?

Ten hodný papež

Papež František byl po poněkud nerudném a přísně vyhlížejícím Benediktu XVI. osvěžujícím novým větrem v poněkud zatuchle působící římskokatolické církvi. Usměvavý, skromný, přátelský, není divu, že si dokázal získat i srdce mnohých ateistů. Razantně vystupoval proti skandálům pedofilních kněží, horoval pro skromný způsob života, zkrátka byl to takový "hodný“ papež. Nyní se ukazuje, že ani papež vlastně není tak úplně hodný. Proč má potřebu relativizovat zlo?

Bude se dobývat jako za cara

Zrovna válka na Ukrajině je ukázkovým příkladem, kdy jsou věci černobílé. Rusko napadá, Ukrajina se brání. Rusko vraždí na Ukrajině, Ukrajina (ani NATO a ani nikdo jiný) nevraždí v Rusku. Prezident Putin ostatně konečně odhalil své plány. Nejde o nějaký boj proti nacismu, ale o zvětšování území Ruska stejně, jako to dělal car Petr Veliký. Bude se dobývat, Rusko potřebuje svůj Lebensraum, tedy pardon, prostě svá nová území. Kde jsou nyní jiné státy, tam bude zase Rusko. Kdo bude proti tomu, toho Rusové zabijí. Co na tom papež vidí nečernobílého, složitého, nepochopitelného?

Pachatel znásilnění je oběť

Církev má být schopná pojmenovat jasně zlo a dobro, řeklo by se, že na to má skoro patent. I u nás doma ale najednou vidíme, že se relativizují i tak jasné věci, jako je znásilnění. Pachatel je oběť, vysvětloval ještě nedávno kardinál Duka. Vše je složité, zlo není absolutní, Karkulka asi taky není úplně hodná…

Když se bavíte s běžnými lidmi, kteří jsou členy církve, často slyšíte, že na těchto proklamacích moc nezáleží. Hlavní je ta každodenní žitá víra, nedělní mše jsou hezké, Bůh je všude s námi a co se říká někde ve Vatikánu, to je vlastně politika. Ne, nemyslím si, že je to politika. Je to symbol toho, že církev ztrácí svůj vlastní morální kompas, zabředává do podivných pokřivených diskusí, které má navíc potřebu prezentovat veřejně. Papež František měl jedinečnou možnost označit Vladimira Putina za původce zla a nezměrného utrpení statisíců nevinných lidí, místo toho začal s bludy a pohádkou o Karkulce. Nevšiml si, že už ani jeho roucho není tak bílé, jak se zdálo, je spíše šedé, nebo už snad rudé? Kdo ví.

Zdroj: ceskenoviny.cz, echo24.cz, irozhlas.cz, novinky.cz

KAM DÁL: Dominik Duka má svou pravdu, která bohužel často zavání lží.

 

Klíčová slova: