Klip s jointem zničil florbalistkám kariéru. Alkohol nebo prostitutky ale ve sportu nevadí?

Žena s jointem, ilustrační foto
  |   komentář

Dvě mladé hráčky Tatranu Střešovice a také členky české florbalové reprezentace natočily několikavteřinové video, na kterém tancují a v ruce drží jointa. Nezapálené cigáro s nejasným obsahem. Z reprezentace za to byly okamžitě vyhozeny, jejich další budoucnost s nimi řeší i jejich klub. Skoro by se chtělo věřit, že hráčky právě někdo načapal s deseti kilogramy kokainu nebo byly členkami drogového kartelu.

 

Na začátek řekněme jasně – ano, hráčky takové video točit neměly. Byla to hloupost, protože jde, ať se nám to líbí nebo ne, zřejmě o propagaci drogy. Názory některých představitelů konopné scény, že joint mohl obsahovat legální CBD (místo zakázaného THC), nebo dokonce tabák a že holky ani na jednom záběru nic nekouří, mají právo zaznít. Z jednoho záběru hned každý ví, o co šlo, možná se ozývají i hlasy, že tyhle vytáčky a umělé konstrukce situaci příliš nepomáhají. I když - ve flašce od vodky taky teoreticky může být voda a dokažte opak!

Věc má ovšem ještě jednu rovinu. Celá situace ukazuje na velké pokrytectví, které ve sportu panuje. Vyhodit někoho z reprezentace je mimořádně tvrdý postih, a to ještě nevíme, jak dopadlo jednání v klubu. „Tatran Střešovice se distancuje od nevhodného obsahu sdíleného hráčkami Veronikou Kopeckou a Karolínou Stůjovou na sociálních sítích ze dne 13. 6. 2022. Klub s nimi obratem zahajuje disciplinární řízení a do rozhodnutí pozastavuje oběma hráčkám činnost,“ napsal klub. Fajn, jsme pro potírání škodlivých jevů ve sportu? Chceme drakonické tresty za každou pitomost? Tak to ale vezměme zgruntu.

 

Chlast patří k fotbalu

Je třeba otázkou, jestli by takový humbuk vznikl třeba kolem videa, na kterém by místo jointa držely holky láhev vodky. Alkohol je přece legální, sportovní soutěže se jmenují po pivních značkách, alkohol patří k fotbaluUž někdy někdo vyhodil hráče z reprezentace za alkohol? A že jich v protialkoholní léčebně skončila slušná řada.

 

Divočina na pokoji 433

Stačí si také vzpomenout na památný rok 2007, kdy na pokoji 433 řádili po porážce s Německem čeští fotbaloví reprezentanti s prostitutkami a alkoholem. Slavná hláška: „Nic jsem neplatil a ta částka absolutně nesedí” se stala legendární a řekl ji jeden z hlavních aktérů Tomáš Ujfaluši. Překvapivě jeho fotbalová kariéra tímhle malérem neskončila. Neskončila ani Tomáši Rosickému, Marku Čechovi a dalším. Reprezentačně čutali dál, jen se museli omluvit a zaplatit pokutu.

 

Přísní jsou jen šachisté

Vůči alkoholu se zkrátka postupuje benevolentně, výjimku tvoří snad jen šachisté, kteří na konci loňského roku vyhodili z reprezentace úřadujícího mistra České republiky Vojtěcha Pláta za to, že se opil na Mistrovství Evropy ve Slovinsku. Ostatně opilý toho člověk v šachu stejně moc nedokáže.

Fakt nemá sport větší problém než jeden joint?

Podobné skandály ke sportu bohužel patří. Zdemolované hotelové pokoje, opilí rozhodčí, opilí fanoušci vykřikující rasistická hesla, sázkové kanceláře (mimochodem je hazard taky fajn a nevadí nám?) jako hlavní sponzoři lig, obří dopingové skandály v cyklistice, zobání steroidů v kulturistice… Seznam hříchů vrcholového sportu je opravdu dlouhý a řešení mnoha i velmi závažných pochybení bývá většinou veřejná omluva a peněžitý trest. Tak proč je to u mladé dvojice českých florbalistek jinak?

Obě napsaly společné prohlášení, že se omlouvají, svého činu litují a jsou připraveny nést následky. Fajn, ať dají každá něco do klubové kasy jako pokutu, vedení klubu jim domluví a jejich kariéry mohou pokračovat, stejně jako pokračovaly skvělé kariéry našich slavných reprezentačních fotbalistů z pokoje číslo 433.

Zdroj: blesk.cz, sport.cz

KAM DÁL: Jiné dívky mají zase jiné starosti, třeba kam s vydělanými miliony.

Klíčová slova: