Soud rozhodl, že vězněná slonice není člověk, Happy bude dál trpět za mřížemi

Slonice v zajetí
  |   zajímavost

Happy, česky Šťastná, je slonice, která není příliš šťastná v zoo v Bronxu. Narodila se totiž ve volné přírodě a malý výběh s mřížemi není to nejlepší místo, kde by chtěla být. Aspoň si to myslí ochránci práv zvířat, kteří na zoologickou zahradu podali žalobu. Argumentovali tím, že Happy je osobnost a má mít stejná práva jako člověk.

Happy je 51 let, z toho 50 strávila za mřížemi. Jen jeden rok pobyla na svobodě v asijských džunglích, než byla odchycena a skočila na druhém konci světa v New Yorku. 1,4 milionů lidí podepsalo petici požadující její předání do sloního útulku, který umožňuje slonům volný pohyb v rámci velké rezervace. Zoo ale o něčem takovém nechtěla ani slyšet, a tak aktivisté ze spolku Nonhuman Rights podali žalobu k soudu.

Ukázala písmeno X

Jako hlavní argument měli tzv. zrcadlové testy z roku 2005, které zjistily, že Happy dokáže prokázat vlastní sebeuvědomění. Při  testu se musela opakovaně dotýkat bílého "X" na čele, zatímco se dívala do velkého zrcadla. Podle odborníků to drtivá většina zvířat nedokáže, protože nechápou, že v zrcadle jsou oni sami a ne jiné zvíře. Happy označila sama sebe a podle aktivistů je osobnost podobnou té lidské.

Slon má zájem uplatňovat své volby

„Happy má zájem uplatňovat své volby a rozhodovat o tom, s kým chce být, kam jít, co dělat a co jíst. Zoologická zahrada jí zakazuje, aby se sama rozhodovala,“ řekla v květnu agentuře Associated Press právní zástupkyně projektu Monica Millerová. Zoo se samozřejmě takovému výkladu brání. Slonice je podle ní zvíře, o které je dobře postaráno a je o něj pečováno. Není to žádná osobnost, člověk ani bytost nadaná sebeuvědoměním. Právníci obvinili aktivisty, že takto využívají v soudních sporech celou řadu zvířat a že se prostě snaží dostat všechna zvířata ze zoo pryč.

Nejedná se o zadržovanou osobu

Tento týden byla tato soudní bitva ukončena. Odvolací soud v New Yorku rozhodnutím v poměru 5:2 žalobu zamítl a doslova uvedl, že se v „případě Happy nejedná o osobu, která je nezákonně zadržována.“

"Nikdo nezpochybňuje, že sloni jsou inteligentní bytosti, které si zaslouží náležitou péči a soucit," uvádí se v rozhodnutí soudu, ale "nic v našem precedentu a vlastně ani v precedentu žádného jiného státního nebo federálního soudu neposkytuje oporu pro názor, že soudní příkaz habeas corpus je nebo by měl být použitelný na zvířata, která nejsou lidmi".

Jinými slovy, slon je zvíře, tečka. Happy tak zůstane do konce života v zoologické zahradě. Ochránci zvířat slibují, že budou nadále usilovat o to, aby ji a další podobná zvířata dostali ze zoologických zahrad pryč. Jen je otázkou, zda nejlepší cestou, jak je osvobodit, má být snaha označit je za lidi.

Zdroj: iflscience.com

KAM DÁL: Dívka mučila zvířata a dávala to na sociální sítě.

Klíčová slova: