Nevzhledných bílých teček na obličeji se zbavíte snadno i doma. Boj s nimi může být i příjemný a voňavý

Krásná pokožka není vždy zadarmo. Někdy o ni musíme bojovat, ale stojí to za to...
  |   zajímavost

Víte, co jsou to mília? Možná jste tenhle název neslyšeli, i když se právě s nimi už dlouho potýkáte. Mílie jsou ony nevzhledné bílé tečky na obličeji, vzdáleně připomínající akné. Jsou ale docela jiného původu, a tak s nimi také musíme úplně jinak bojovat. Jde to, jen vědět, jak na to. 

Je logické, že pokud se objeví tyto bílé tečky na obličeji, nemůžeme být s jejich přítomností spokojeni. To se týká jak žen, tak i mužů, i když u pánů se vyskytují v menším měřítku. Jak se vypořádat s míliemi, pokud nechceme hned navštívit ordinaci dermatologa (což je v horších případech nezbytné)? Musíme si nejprve uvědomit několik základní faktů… 

Pozor: Nejde o akné!

Tak za prvé - mília opravdu nemají nic společného s akné. Jde o cysty, v nichž se nehromadí hnis, ale keratin. Tedy právě ta látka, která je základní stavební jednotkou kůže. Proto jsou mílie pevnější a tvrdší než pupínky akné a jejich jednoduché vymáčknutí by mohlo způsobit větší problémy, než bychom si představovali. A nikdo z nás nechce, aby mu po takovém zákroku zbyly na tváři nejprve krvavé stroupky a následně i jizvy. Proto k míliím budeme přistupovat citlivě a s trpělivostí, za což bude odměnou jejich vymizení. 

U miminek je neřešte

Nejsou mília jako mília - jak už bylo řečeno, chce to trochu trpělivosti, ale ta se určitě vyplatí. Nejprve je třeba připomenout, že se mília mohou objevit už u novorozenců, u nichž ale tyto pupínky vůbec nemusíme řešit, protože zpravidla vymizí během poměrně krátké doby sama od sebe. Pokud ne, je vždy třeba poradit se s lékařem. To jsou tak zvaná primární mília, vznikající při ucpání potní žlázy keratinem. Mohou se vyskytnout i u dospělých lidí, u nichž se ale často objevují i mília sekundární, za která si už můžeme z většiny sami. Ta totiž vznikají na místech poškozené pokožky nebo po častém používání příliš mastných krémů. 

Nikdy nebojujte silou

Jak na ně? Základní radou, které bychom se měli držet, je doporučení nechat mília na pokoji. Tedy rozhodně se nesnažit je vymáčknout. Tím bychom pokožku jen nešetrně poškodili a umožnili tak případný vstup infekci. Pokud není jiné řešení, je dobré tento zásah nechat na lékaři. Ještě než se k němu vydáme, můžeme s úspěchem zkusit šetrné odstanění mílií doma. Prvním krokem je důkladné čištění pleti šetrným mýdlem bez parabenů. Pokožku nebudeme příliš silně třít, jen omyjeme a důkladně opatrně osušíme, aby mohla dýchat a nebyla zanesena žádným kosmetickým přípravkem. To by ale mělo být každodenní samozřejmostí i bez přítomnosti mílií. 

Voňavá léčba pro každého

Dalším krokem, který povede ke zmizení těchto bílých teček, je napařování postižené pokožky. Ideální je použití heřmánkového odvaru, jehož páry navíc působí desinfekčně, ale můžeme použít i obyčejnou páru. Postačí několik minut - vzpoměňte si na své dětství, kdy jste takové páry inhalovali třeba při nachlazení. Není to nic nepříjemného. 

Jemně, ale důsledně

Po této kúře pokožku jemně opláchneme vodou a jemně, ale skutečně jemně promasírujeme ručníkem. Už jen tato pravidlená péče pravděpodobně povede k postupnému vymizení mílií, nicméně pokud bychom neměli úspěch s touto pouze přírodní metodou, je možné využít exfoliční přípravky, které působí na odlupování osumřelých šupinek, a tím i k čištění pokožky. Vždy bychom při jejich výběru měli dbát na jejich šetrnost a také důležitý obsah kyseliny salicylové, citrónové nebo glykolové, které hojení pupínků podporují.

Prevence především

Samozřejmě mnohem lepší než léčba mílií je prevence jejich vzniku. Ta spočívá jednak v pravidelné šetrné péči o pleť, vyhýbání se příliš mastným krémům a také v peelingu, který odstraní odumřelé buňky. Neměli bychom také zapomínat na používání opalovacích krémů s minimálním faktorem 30 (ale klidně i vyšším). 

A pokud žádná z těchto rad nezafunguje? Pak už je skutečně na řadě dermatolog a tenká jehlička, s jejíž pomocí vás mílií zbaví. Nejde ale o žádný bolestivý zákrok, kterého by bylo třeba se obávat. 

Zdroj: healthline, en.wikipedia

KAM DÁL: Cestovatel časem varoval před obřím asteroidem. Země bude v ohrožení už velmi brzy

 

 

Klíčová slova: