Nechcete obličej plný letních pih? Příroda nabízí spoustu jednoduchých metod, jak s nimi zatočit

Je běžné, že se v létě objevují na obličeji pihy. Můžeme je ale zesvětlit pomocí přírodních prostředků...
  |   zajímavost

Milujete nebo nenávidíte pihy? Pro někoho jsou ozdobou obličeje, ale další je nesnáší - a právě tito lidé jistě uvítají několik rad, jak se těchto znamének krásy zbavit jednoduše a přírodními metodami. Zvládnete to sami. 

Proč a jak vlastně vznikají pihy? Jde o nahromaděný melanin, tedy pigment, který pomáhá pokožku chránit před slunečním zářením. Pokud se shromáždí ve větším množství na jednom místě, zbarví se a vznikne piha. Téměř pravidlem je, že více pih se tvoří u lidí se světlou pletí, protože jejich melanocyty, tedy buňky, které produkují melanin, reagují na sluneční paprsky aktivněji. Proto také některé z nich (někdy i většina) s koncem léta může blednout nebo dokonce mizet. Přesto jsou takové, které přetrvávají. Pokud se jich chceme zbavit, můžeme sáhnout po některé z přírodních metod. 

Pozor na nebezpečné rady!

Dnes už by snad nikoho nenapadlo použít na pigment pod kůži jakékoliv bělidlo, jako tomu bylo v minulosti, kdy takové pokusy proběhly. Jediné, čeho je možné tímto způsobem dosáhnout, je poškození pokožky. Oproti tomu některé přírodní látky můžeme použít bez větších obav. Samozřejmě i tady musíme dávat pozor a v případě jakékoliv nežádoucí reakce svoji snahu o vybělení pih ukončit. 

Med nejen na chleba

Včely jsou lidstvu prospěšné v mnoha směrech, někdy i tam, kde bychom to jistě nečekali. A tak i v případě boje s pihami můžeme sáhnout právě po jejich produktu, tedy po medu. Právě med smíchaný s cukrem vytvoří dokonalý a dokonce i výživný peeling, který může pomoci při zesvětlování pokožky, a tedy i postupné likvidaci nežádoucích pih. 

Podmáslí nebo zakysaná smetana 

Stejně jako med můžeme pro náš účel využít také podmáslí nebo zakysanou smetanu. Ani tady bychom neměli šlápnout vedle, stačí je nanést na pokožku a počkat několik minut, než tuto neobvyklou pleťovou masku šetrně opláchneme. Jde o skutečně šetrnou a poměrně účinnou metodu bělení pokožky, které způsobuje kyselina mléčná, obsažená jak v podmáslí, tak i ve smetaně a dalších mléčných produktech. Pokud bychom chtěli dosáhnout toho, že bude maska na obličeji lépe držet, můžeme do podmáslí nasypat ovesné vločky a nechat je nasáknout. Poté je možné nanést je na obličej a těšit se na výsledek. Při pravidelném používání a troše trpělivosti se jistě dočkáme. Stejně jako zmíněné produkty lze použít i jogurt - samozřejmě vybereme ten bílý, neochucený. 

Citron do čaje i na pihy

Pokud by se stalo, že ani jedna z uvedených metod nepomůže, je tady ještě citronová šťáva, kterou je možné nanést na pokožku a následně po přibližně pěti až osmi minutách smýt teplou vodou. Stejným způsobem je možné použít také cibuli. Tuto kúru je dobré opakovat dvakrát denně. 

Mandlový olej a jeho vitamíny

Mandlový olej pomáhá vyživovat pokožku díky svému obsahu vitamínů A a E. Stačí vmasírovat do pokožky několik kapek zahřátého mandlového oleje a nechat jej působit alespoň hodinu. Není ale problém nechat jej působit přes noc. Olej, který se nevstřebá, opláchneme vlažnou vodou a můžeme se těšit na krásnou pokožku bez zbytečného pigmentu. 

Pihy jistě nejsou žádná ostuda ani vada, kterou by bylo nutné odstraňovat. Pokud ale někomu skutečně vadí, není důvod nepokusit se s nimi bojovat. Máme tady hned několik možností… 

Zdroj: healthline, pharmeasy

KAM DÁL: Brutální pomsta od bývalé přítelkyně. Je to už moc?

 

 

Klíčová slova: