Nejbohatší člověk v dějinách: Africký král sypal zlato každému na potkání, jak dnes vypadá jeho království?

Jedno z mála vyobrazení Mansa Musy na mapě Afriky, Musa sedí na zlatém trůně
  |   zajímavost

Mansa Musa, což znamená Král králů, byl tak neskutečně bohatý, že si jeho bohatství vlastně dnes nedokážeme představit nebo ho vyčíslit. Měl neomezený přístup ke zlatu, které pro něj znamenalo to, co pro dnešního člověka kamínek štěrku.

Mansa Musa vládl království Mali ve 14. století. Mali bylo velké, bohaté, doslova překypující zlatem. Zlaté doly byly po celé zemi a produkovaly neskutečné množství žlutého kovu. Mansa Musa se dostal na trůn, když jeho předchůdce Abú Bakr II. zmizel při námořní výpravě. Musa nebyl žádný diktátor ani krvežíznivý vládce, naopak se snažil o rozvoj země, zval učence, architekty, stavěl obrovská města Gao a Timbuktu a z Mali učinil centrum muslimské vzdělanosti. Okolní země nemusel dobývat, samy se k jeho říši rády připojily, protože je doslova zahrnul zlatem. Jeho pověst neuvěřitelného boháče se potvrdila, když se vydal na tradiční pouť do Mekky.

Zasypal zlatem každého, koho potkal

Do Mekky se vydal přes Egypt a tehdy se začaly dít věci. Už jeho samotný doprovod byl nesmírně impozantní a tvořily ho desítky tisíc lidí, konkrétně 60 tisíc vojáků a 12 tisíc otroků. Výprava měla nespočet velbloudů, kteří nesli jediný druh nákladu – zlato.

Kamkoliv přišel, tam Mansa Musa prostě rozhazoval zlato. Chudáci v chatrčích, kupecké karavany, pouštní kmeny, všechny úplně zasypal zlatem a učinil z nich během vteřiny doživotní boháče. S takovou pověstí se blížil ke Káhiře. Každý pátek nechal vystavět jednu mešitu.

Egypt kvůli němu málem zbankrotoval

Přestože se to zdá zvláštní, takové rozhazování mělo naprosto zdrcující vliv na egyptskou ekonomiku. Došlo k jevu, který známe i dnes, tedy inflaci. Jestliže každý nuzák měl v kapsách zlaté valouny v hodnotě milionů, cena zlata začala rychle klesat, naopak ceny všeho rychle růst. Ze zlatého šoku se Káhira a další velká egyptská města nevzpamatovala dalších deset let.

Mansa Musa nezemřel na bojišti ani rukou vrahů, ale úplně přirozeně a v poklidu. Svou vládu předal předtím synům, svou říši zabezpečil na mnoho let dopředu, nebyl nucen nikdy prolévat krev. Podle současných měřítek jeho bohatství prakticky nelze vyčíslit.

Množství zlata, kterým tehdy disponoval, se nedá vyčíslit, bylo teoreticky nekonečné, neboť mu patřilo všechno, co doly vytěžily. Zatímco dnes je Afrika včetně Mali symbolem chudoby a zaostalosti, za jeho vlády naopak překypovala bohatstvím, které bylo pro Evropany naprosto mimo chápání.

Zdroj: education.nationalgeographic.org

KAM DÁL: Za nejbohatší rodinu jsou považováni dodnes Rotschildovi.

Klíčová slova: