Češi elektroniku nakupují i přes rostoucí ceny! Poptávka po elektronice se zdvojnásobila

  |   zajímavost |  Komerční sdělení

I přes stále se zvyšující inflaci a na ni navázané zvyšování cen se zatím maloobchodnímu prodeji daří. Prodeje oděvů a módy, ale i elektroniky se meziročně zvýšily. Kterým značkám a prodejcům se v Česku nejvíc daří?

Maloobchodní prodeje se meziročně zvýšily

Podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu se tržby v maloobchodě meziročně zvýšily o 6,2 %. Meziměsíčně však pouze o 0,1 %. Nejvíce se dařilo specializovaným prodejnám s oděvy a módou. Ty se meziročně zvýšily o 121,3 %. Dále se dařilo také potřebám pro volný čas a výrobkům pro domácnost. Prodeje elektroniky vzrostly o 15,5 %. 

E-shopům s elektronikou se stále daří

A jak se po ukončení pandemických restrikcí dařilo kamenným obchodům? Odborníci předpokládali, že se alespoň část zákazníků vrátí k nakupování v obchodech. A statistiky ČSÚ jim dávají za pravdu. Oproti minulému rekordnímu roku klesly prodeje v e-shopech o 14,2 %.

Podle vyhledávače slevových akcí a kuponů Promo-Codes je však poptávka po slevových kuponech na nákup elektroniky stále vysoká.. Nejvíce se podle nich dařilo především specializovaným obchodům se značkovou elektronikou. Ze značek pak nejvíce značce Apple. 

Prodeje Apple klesají nejpomaleji

Podle jejich údajů patří v kategorii Elektronika mezi nejúspěšnější český e-shop iWant. Jejich statistiky ukazují, že fráze iWant slevový kód byla v dubnu nejhledanější. Jako jeden z největších prodejců značky Apple v České republice, s autorizovaným servisem a sítí prodejen, tuto pozici drží stabilně. 

Podle Promo-codes patří mezi nejpopulárnější také sesterský e-shop iWant Smarty. Tady můžete najít slevové kupony a akce v jejich e-shopu: https://promo-codes.cz/slevove-kody/smarty. V jejich nabídce zákazníci najdou kromě Apple také další populární značky smartphonů, počítačů či herních konzolí.

Podle mezinárodní analytické společnosti IDC se však v letošním roce dá očekávat propad v prodeji smartphonů až o 3,5 %. Společnost nicméně předpokládá, že nejméně poklesnou prodeje právě značky Apple. Že je značka dlouhodobě stabilní, potvrzují i experti Promo-codes.

Proč se elektronika stále prodává

Proč se elektronice stále daří? Smartphony a počítače patří mezi dražší položky, což paradoxně pracuje v jejich prospěch. Lidé jejich nákup obvykle plánují s předstihem či si na nákup berou půjčky. 

Podle průzkumu zadaného společností Home Credit, jen 6 až 11 % respondentů uvedlo, že je rostoucí ceny donutily pro tento rok nákupy zrušit. Více než polovina z nich pak uvedla, že je vysoká inflace nedonutila nákupy zrušit. 

Průzkum se netýkal pouze nákupu elektroniky, ale také rekonstrukcí domácností, nákupů automobilů či dovolených.

V blízké budoucnosti můžeme očekávat úpadek

Kvůli pandemii mnoho Čechů odložilo velké nákupy a dovolené. Inflace a zvyšování cen zatím tak jejich úspory tolik nepostihlo. Podle odborníků také mnoho lidí nakupuje nyní, s očekáváním dalšího zdražování. A to doopravdy přijde.

Zvyšující se ceny energií a dopravy tlačí nahoru ceny součástek a výroby. To se v maloobchodních cenách tak projeví až s odstupem.

V příštích měsících tedy můžeme očekávat větší dopady i na tržby maloobchodů.

Klíčová slova: