Trest smrti: Je levnější než doživotní vězení? Pro jeho návrat je polovina Čechů

O trestu smrti v Číně nejsou údaje
  |   analýza

Dlouhodobé inciativy usilují o zrušení trestu smrti ve všech zemích na světě, zatím se to však nedaří. Mnoho lidí stále vnímá trest smrti jako kvalitní odstrašující prostředek. To je však jen jeden z mnoha mýtů, který tento způsob trestání doprovází. OSN se už v roce 1988 vyjádřila, že: „Není rozumné přijmout hypotézu, že trest smrti odrazuje od spáchání vraždy v nepatrně větším rozsahu než hrozba a použití doživotního vězení, jež je všeobecně chápáno jako nižší forma trestu“.

V USA je proces k dosažení odsouzení jedince mnohonásobně dražší než doživotní uvěznění pachatele. Důvod je jednouchý. Soudní proces, jehož výsledkem má být zbavení života pachatele, je mnohem delší a náročnější. Soudce, který vynese v takovém procesu rozsudek, na sebe bere extrémní zodpovědnost. Pokud je nevinný člověk zavřen ve vězení, vždy se dá přiznat chyba. V případě trestu smrti je ale nevratná. A historie už zná případy, kdy byl odsouzen nevinný.

Kalifornská komise pro férový výkon spravedlnosti státu odhaduje, že soudní proces, při němž je výsledkem trest smrti, stojí Ameriku o cca 1,1 milionu dolarů více než proces, jehož výsledkem je vězení, případně jiný trest. Komise dále odhadla, že vůbec samotná existence trestu smrti stojí Kalifornii 125 milionů korun ročně. Což jsou náklady navíc oproti „běžnému vězení“.

Pravděpodobně se nejvíc popravuje v Číně, čísla ale neexistují

Ačkoliv globálně je trest smrti na ústupu, jsou země, kde počet poprav meziročně vzrůstá. Mezi takové patří například Irán nebo Saudská Arábie. Zemí, kde se podle domněnky organizace Amnesty International popravuje nejvíce, je Čína. Zjistit počet poprav je však v této zemi téměř nemožné. Podobně je na tom Severní Korea či Vietnam.

Z těchto zemí jsou pouze minimální či zkreslené informace. V Evropě je jedinou zemí, která zatím nezrušila trest smrti, Bělorusko. Nedávno navíc běloruský prezident Alexandr Lukašenko podepsal zákon, podle něhož hrozí trest smrti za trestný čin teroristického útoku už ve stadiu pokusu. Mířený je zejména na opoziční aktivisty.

V oblíbené dovolenkové destinaci se popravuje také

Na americkém kontinentu zůstává jedinou zemí, na které za uplynulých 13 let došlo k trestu smrti, USA. Problematika trestu smrti je často lidskoprávní agendou. Ani soudci, kteří jsou perfektně připraveni na rozhodnutí případu, nejsou neomylní. Popravit nevinného člověka je jeden z největších strašáků těch, kteří v těchto procesech figurují. V roce 2020 proběhlo nejvíc poprav mimo zmíněné státy výše také v Iráku a Egyptě. Rada pro lidská práva OSN se tématu dlouhodobě věnuje, nemá však prostředky k tomu, aby jednotlivé státy donutila udělat v jejich legislativě změny. 

Trest smrti u nás neplatí od roku 1990

V České republice trest smrti v platnosti není, poslední poprava byla vykonána v roce 1989. Průzkum CVVM z roku 2019 přinesl šokující informace. Více než polovina občanů starších 15 let se domnívá, že by u nás měl trest smrti existovat. V dlouhodobém vývoji ale podíl souhlasných výroků s touto formou trestu klesá. Přesto jde o šokující čísla. Často podpora trestu smrti spočívá také v neznalosti a mýtech, které ho provází. 

Nutno ale zmínit, že tento průzkum přinesl také informaci, že nesouhlas s trestem smrti je u nás zatím nejvyšší, a to 41 %. Oproti roku 1992 se více jak ztrojnásobil. Mezi nejčastější výroky zpochybňující zavedení trestu smrti se objevovalo riziko justičního omylu, riziko zneužít nebo možný projev politického populismu. 

Zdroj: CVVM, Seznam Zprávy, Amnesty International, Evropský parlament

KAM DÁL: Ezošmejdi na vzestupu? Továrna na splněná přání a obchod s lidskou zranitelností

Klíčová slova: