Vědci tvrdí, že některé želvy prakticky nestárnou. Tajemství se skrývá v krunýři

Nejstarší zvíře na světě želvák obrovský Jonatán
  |   zajímavost

Želvy jsou už dlouho známy jsou extrémní dlouhověkostí. Želvák obrovský jménem Jonatán je nejstarší živočich vůbec, letos oslavil 190. narozeniny. Vědci nyní přišli se studií, která tvrdí, že některé želvy nestárnou vůbec, což je opravdu šokující zjištění.

Stárnutí má spoustu fyzických projevů, které jsou většinou spojeny s úbytkem síly a zhoršením zdravotního stavu. Jenže vědci tvrdí, že některé druhy želv vůbec fyzicky nestárnou, jejich dlouhověkost se tak lehce může přeměnit na nesmrtelnost. Příkladem může být právě Jonatán, který si ve svých 190 letech stále užívá sexu se samicemi. To znamená, že je stále sexuálně aktivní a zdaleka ne tak starý, jak by mohl jeho věk napovídat. Co to ale znamená, ptají se vědci?

Podle studie, která se týkala 77 různých druhů želv, je možná tajemství jejich dlouhověkosti ukryto v krunýři, který je celý život chrání, a také ve studenokrevnosti.

Krunýř, studenokrevnost a pomalý styl života

„Tyto různé ochranné mechanismy mohou snížit úmrtnost zvířat, protože je nesežerou jiná zvířata. Je tedy pravděpodobnější, že budou žít déle a to vyvíjí tlak na pomalejší stárnutí. Největší podporu pro hypotézu ochranného fenotypu jsme našli u želv. Opět to dokazuje, že želvy jako skupina jsou jedinečné," uvedla hlavní autorka studie Beth Reinkeová z Northeastern Illinois University. Díky krunýři je želva v bezpečí před predátory, studenokrevnost a pomalý metabolismus se zase obecně váže na dlouhověkost. My studenokrevní nejsme, proto stárneme rychle a je to na nás většinou vidět.

„Zní to dramaticky, když řekneme, že vůbec nestárnou, ale v podstatě se pravděpodobnost jejich úmrtí s věkem nemění, jakmile překročí hranici rozmnožování," řekla Reinkeová. Netýká se to jen želv, ale třeba také žab či krokodýlů. Studenokrevní, ve vodě žijící tvorové to zkrátka mají dobré. A pak je tu ještě jeden aspekt, který zřejmě neradi uslyší ochránci zvířat.

Želvám se výrazně zvyšuje délka života, pokud jsou chovány v zoologické zahradě. Tam je totiž o ně skvěle postaráno, predátoři nehrozí vůbec, mají lékařskou péči a prvotřídní stravu. Pak se najednou mezi želvami objevují rekordmani, jako je Jonatán. K dlouhému životu přispívá životní styl želv, které nikam nespěchají a nestresují se. A také strava – jsou to všežravci, ale větší druhy, mezi které patří Jonatán, konzumují výhradně rostlinnou potravu, žádné tuky nebo cholesterol. 

Šance na smrt je u želv stejná celý život

Člověk má podle statistik šanci 1:1000, že zemře před svými dalšími narozeninami, pokud je starší 30 let. A každý další rok se šance na úmrtí zvyšuje. U mnoha druhů želv je ale šance stále stejná, ať je jí deset nebo sto padesát let. Fyzicky je stále OK. U želvy bahenní černé jako jediného druhu se dokonce s věkem šance na úmrtí snižuje.

„V rozporu s rozšířenými teoriemi o stárnutí jsme jasně ukázali, že mnoho druhů želv našlo způsob, jak zpomalit nebo dokonce zcela zastavit fyzické stárnutí. To ale znamená, že stárnutí není pro všechny organismy nevyhnutelné," stojí ve vědecké zprávě. Smrt tu tedy možná nečeká na každého, pokud jste želva.

Zdroj: iflscience.com, tiscali.cz

KAM DÁL: Dalším nesmrtelným organismem je jistý druh medúzy.

Klíčová slova: