Nepříjemný zápach z odpadu: Jak se ho rychle a levně zbavit

S ucpaným dřezem vám pomůže jedlá soda a ocet
  |   zajímavost

Zápach linoucí se z odpadu je poměrně častým problémem v celé řadě domácností. Naštěstí existují jednoduché tipy a triky, které vám od něj rychle pomohou a navíc s nimi ušetříte. Nepotřebujete totiž žádné drahé přípravky, stačí to, co už nejspíše máte doma.

Odpady v umyvadlech či dřezech se mohou poměrně lehce ucpat a stát se tak rájem pro množení bakterií, které poté přispívají k nepříjemnému pachu, který se z nich line.

Jedním z nejčastějších důvodů zápachu linoucím se z odpadu, zejména ve dřezu, je jídlo, které se v něm zaklínilo. Kousky jídla, které ve dřezu smýváme z talířů a příborů, se totiž mohou ve dřezu a následně i v odpadu poměrně lehce nahromadit.

Pokud si myslíte, že jedno zrnko rýže, jeden hrášek nebo další velmi malé kousky jídel nemohou ve dřezu způsobit problémy, pak jste na omylu. Dokonce i ty nejmenší kousky jídel se k sobě mohou přilepit a odvod odpadu tak zcela nebo částečně ucpat.

Tím nejúčinnějším způsobem, jak této katastrofě zabránit, je dávat si pozor na to, aby vám na talířích, které dáváte do dřezu, nic nezůstalo. Všechny zbytky jídla je tedy nutné pečlivě shrnout do koše. Další možností je pořídit si do dřezu sítko a pravidelně ho vyprazdňovat.

Jedlá soda a ocet

Tohoto typu blokace se lze naštěstí poměrně rychle zbavit. Potřebujete k tomu pouze obyčejnou jedlou sodu a ocet.

Nejdříve je nutné ohřát v konvici vodu a v momentě, kdy ji přivedete k varu, ji nalít do odpadu, ze kterého vychází nepříjemný pach. Poté do odpadu nasypte půl hrníčku jedlé sody a zalijte ji polovinou hrnku octa. Po tomto kroku dřez zašpuntujte a nechte směs působit zhruba 5 až 10 minut.

Nakonec odpad znovu zalijte vařicí vodou a máte hotovo.

Zdroj: Liquid Plumr

KAM DÁL: Jak se zbavit nafouklého břicha: Pomůže jeden jednoduchý tip

Klíčová slova: