Roboti v léčbě neplodnosti: Promluvili gynekolog a embryoložka, ženy mají novou naději na početí potomka

Neplodnost je definována jako neschopnost páru dosáhnout těhotenství po šesti měsících až jednom roce pravidelného nechráněného pohlavního styku
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   rozhovor

Podle odborníků se v České republice potýká s neplodností až 20 procent párů. Jejich často poslední nadějí jsou specialisté na umělé oplodnění. V poslední době jim v práci čím dál tím více pomáhá umělá inteligence. Zvládne například vyhodnotit, které embryo v děloze matky má největší šanci. Jak taková práce funguje v praxi a co nás čeká v blízké budoucnosti?

Pravděpodobnost úspěšného těhotenství a pozdějšího porodu by díky "robotům" mohla podle námi oslovených odborníků vzrůst o 10–20 %. Při použití moderních inkubátorů se zabudovanou kamerou nemusí embryolog s embryem vůbec manipulovat a má přitom k dispozici obrovské množství informací, které může vyhodnocovat sám nebo zapojit umělou inteligenci.

Ovšem přestože prvky umělé inteligence pronikají do reprodukční medicíny čím dál více, lidské ruce podle specialistů nenahradí. Více o nových metodách i samotné léčbě neplodnosti prozradili odborníci z reprodukční kliniky Reprofit MUDr. Tomáš Bagócsi, gynekolog a specialista na léčbu neplodnosti, a embryoložka Mgr. Lenka Soukal Libichová.

Jaké jsou nejčastější příčiny neplodnosti?
TB:
V České republice se s neplodností potýká přibližně 15 až 20 % párů. Mezi nejčastější příčiny neplodnosti určitě patří vysoký věk ženy, kdy se jako lékaři potýkáme se zhoršenou kvalitou vajíček. Příčinou může být také problém s ovulací, například u syndromu polycystických vaječníků. Pacientkám se v průběhu menstruačního cyklu neuvolní vajíčko, a nemohou tudíž přirozeně otěhotnět. Podceňovat určitě nelze také problémy se štítnou žlázou, kdy se v těle ženy nevytváří dostatek hormonů pro úspěšné početí nebo donošení plodu.

MUDr. Tomáš Bagócsi
- IVF specialista a gynekolog se zkušenostmi ze zahraničí
- mluví několika jazyky
- k jeho zálibám patří běh, jízda na kole a lyžování

Může být problém i na straně muže?
TB:
Samozřejmě. Ať už se jedná o následky onemocnění příušnicemi v mládí, nebo vrozené či získané poruchy mužských reprodukčních orgánů, jako jsou například nesestouplá varlata nebo varikokéla. Kvalitu spermií také ovlivňuje životní styl jako kouření, nadměrné saunování apod.

V čem umí pomoci umělá inteligence?
LSL:
Například s výběrem spermií k oplození vajíček. Na základě velkého množství dat také dokáže vyhodnotit, jaké embryo se vyvíjí nejlépe, a má tudíž největší šanci uchytit se v těle matky. Jestliže potom dostane informaci, že se z embrya opravdu narodilo dítě, umí s ní do budoucna pracovat a další embrya hodnotí i podle této informace.

Co přesně tedy umělá inteligence s embryem umí?
LSL: Při hodnocení embryí pod mikroskopem nedokážeme sledovat takové množství detailů jako s využitím moderních inkubátorů se zabudovanou kamerou a umělou inteligencí. Během vývoje embryí s nimi navíc nemusíme manipulovat a máme přitom k dispozici velké množství informací. Tyto informace následně můžeme vyhodnocovat buď sami, nebo zapojit umělou inteligenci.

Lenka Soukal Libichová
- vystudovala obor Molekulární biologie a genetika na Masarykově univerzitě.
- nyní pracuje jako embryolog v centru asistované reprodukce, Reprofit.
- je členem organizace ESHRE a součástí prac. skupiny IFEI.

S čím vám pomáhá přístroj, který máte v laboratoři?
Seřadit embrya našich pacientů od nejlepšího po nejhorší. Umožňuje nám sledovat určité znaky a navzájem je porovnávat. A při zapojení umělé inteligence takových znaků dokážeme najednou sledovat násobně víc. Přístroj pořídí například 8 tisíc fotografií vývoje jednoho embrya, které následně vyhodnotí.

Pro koho mají nové metody největší přínos?
TB: Pro pacientky, u nichž předpokládáme horší vývoj embrya například kvůli vyššímu věku nebo špatné kvalitě spermií. Každá informace, kterou se o embryu dozvíme, je pro nás v tu chvíli velmi cenná.

Myslíte si, že do budoucna roboti nahradí v léčbě neplodnosti lékaře?
TB:
Umělá inteligence bude hrát v léčbě neplodnosti nepochybně čím dál větší roli. Kromě embryí budou stroje například vyhodnocovat kvalitu spermií, vajíček i pacientských statistik. Dostaneme také přibližnou informaci o tom, do jaké míry bude léčba konkrétního páru úspěšná. To, že by stroje nahradily lékaře v léčbě neplodnosti, se ale nestane. Lidský faktor totiž není nikdy úplně nahraditelný. Umělá inteligence nám něco doporučí, ale vždy to musí být lékař nebo embryolog, kdo se rozhodne, zda se tímto doporučením řídit.

Je něco, s čím robot pracovat neumí?
TB:
Ano, nesmíme zapomínat, že léčba neplodnosti úzce souvisí s psychikou. A s tímto faktorem žádný robot opravdu pracovat neumí. Zvláště u nestandardních případů musí vzít specialista v úvahu spoustu proměnných, které umělá inteligence jednoduše nezná.

KAM DÁL: Endometrióza je strašákem mnoha žen. Jak poznat nemoc, která v řadě případů může za neplodnost?

Klíčová slova: