Hrozba pro svobodný internet? Rozsudek v kauze serveru Ulož.to byl potvrzen. Tyhle filmy už si nestáhnete

Stahování filmů je, bohužel, běžnou praxí
  |   názor

Nejvyšší soud minulý týden potvrdil rozsudek Vrchního soudu, na jehož základě nelze stáhnout filmy Pelíšky, S čerty nejsou žerty, Kobry a užovky, Ostře sledované vlaky, Obušku, z pytle ven a Vesničko má středisková. Loňské rozhodnutí tak potvrdil beze změn. Provozovatelé webu Ulož.to označují tento verdikt za hrozbu pro svobodný internet, zároveň jde ale o jejich částečné vítězství. Rozsudek se týká pouze těchto šesti filmů, jinak funguje server dál beze změn.

Nositele autorských práv zastupovala už tradičně společnost Dilia. Provozovatelé webu Ulož.to museli zajistit, aby si jejich uživatelé vyjmenované filmy nemohli najít a stáhnou v jakémkoliv formátu. Podle Dilie umožňuje server Ulož.to svým uživatelům systematicky porušovat autorská práva daná zákonem. 

Server má příjmy především z reklam a placené služby rychlého stahování. "Soud dal jasně najevo, že odstranění obsahu z cloudových služeb má své hranice, musí být jasně odůvodněno a poskytovateli není možné ukládat obecný dohled,“ uvedla firma.

Soud ale uvedl, že omezit možnost vyhledávání do budoucna jen u konkrétních děl, neboť server nemůže paušálně kontrolovat, co na něj uživatelé vloží. Web Ulož.to funguje na principu úložiště pro uživatele, objevuje se zde hudba, filmy, studijní materiály i mnoho dalšího. 

Často je to právě Ulož.to, kde se objeví nové filmy natočené ještě z kina. Podle soudu není Ulož.to pirátským webem, jako je například The Pirate Bay. Po upozornění totiž závadné soubory obratem maže. 

Posláním webu je podle jeho provozovatelů dostupné úložiště, které bude umožňovat snadné sdílení souborů. Soud o stahování šesti uvedených filmů tak server prohrál, další na něm ale dál najdete. Dilia chtěla tímto sporem vyslat signál, že filmy jsou na serveru nelegálně.

Zdroj: CTK, iRozhlas.cz, ePravo.cz

KAM DÁL: Podceňujete pojištění na dovolenou? Riskujete obrovské rodinné výdaje do budoucna.

Klíčová slova: