Muži přestalo bít srdce na tři hodiny. Díval se smrti do tváře, nakonec ji ale převezl

Mladík sice ošálil smrt, tříhodinová zástava srdce měla ale nezvratné zdravotní následky
  |   zajímavost

Milovník strmých výšlapů se snažil v nepříznivých podmínkách o výstup na vrchol hory, najednou mu ale začalo být špatně a dokonce začal i blouznit. Nejen, že nemohl pokračovat ve výšlapu, celá situace měla mnohem horší dohru.

Tommy Prince (27), který se pokoušel o výstup na anglickou horu Blencathra, při svém výšlapu ošálil smrt. Horu se totiž snažil vyšplhat ve velmi nepříznivých podmínkách, což výstup, který sám o sobě není jednoduchý, ještě ztížilo.

V jednom momentě začal blouznit, motal se a už nevydržel ani stát na nohou, natož pokračovat v cestě. Několikrát se snažil postavit na nohy, ale pokaždé znovu skončil na promrzlé zemi a jeho tělesná teplota začala pomalu, ale jistě klesat. Nakonec mu dokonce přestalo bít srdce.

„Já si z toho nic nepamatuju, snažil jsem se zvednout, ale po 10 metrech jsem zase spadnul. Navíc byla hrozná mlha, vůbec nic jsem neviděl,sdělil Tommy, který se živí jako záchranář pro Manchester Evening News.

Naštěstí se ale na výšlap nevydal sám, celé situaci bezmocně přihlížel jeho kamarád Max, který se okamžitě vydal pro pomoc. Tommyho musel nechat na vrcholu a sejít z hory dolů, aby o zraněném druhovi informoval záchranáře, oba měli totiž vybitý telefon.

„Trvalo to hodinu a 15 minut, než ke mně dorazili, našli mě tam ležet bez jakýchkoliv známek života. Okamžitě na mně provedli CPR a elektrické šoky a nakonec mě převezli helikoptérou do nemocnice,“ uvedl.

„Moje srdce nakonec zase začalo bít, nic ale tehdy nebylo jisté. Když jsem se probudil na jednotce intenzivní péče, tak jsem vůbec nevěděl, co se vlastně stalo. Myslel jsem si, že jsem byl v bouračce. Nic jsem si nepamatoval,“ svěřil se Tommy.

Když do lékařského zařízení dorazil, dosahovala teplota jeho těla pouhých 18 °C. Nakonec upadl do kómatu, ze kterého se probudil až o pět dní později.

„Jsem šťastný, že jsem naživu, moje srdce přestalo bít na 3 hodiny. Lékař mi poté prozradil, že si myslel, že to nezvládnu,“ dodal. Tommy se naštěstí plně uzdravil, kvůli zástavě srdce u něj ale došlo k poškození nervů v rukou a nohou.

Zdroj: Daily StarManchester Evening News

KAM DÁL: Cestovatel časem varuje: Čeká nás největší zemětřesení světa.

Klíčová slova: