Co dnes dělá masová vražedkyně Romana Zienertová? Za oběť jí padly její vlastní čtyři děti

Není neobvyklé, že vraždy malých dětí spáchají jejich nejbližší
 

Tragická událost se odehrála v obci Široký Důl na Svitavsku. Romana Zeinertová zavraždila všechny své čtyři děti. Davídkovi bylo 8 let, Romance 2 měsíce, Elišce 5 let a Lukáškovi 2 roky. Před soudem tvrdila, že si nic z toho nepamatuje. Co ji k hrůznému činu vedlo?

Svůj čin spáchala 2. září 2011v Širokém Dole u Svitav. Tam se přitom přestěhovala jen pár dní před spácháním svého činu. Třem mladším dětem podřezala krk a zápěstí, nejstaršího syna Davídka udusila. Před soudem tvrdila, že si svůj čin nepamatuje, stejně tak, že ze svého života si pamatuje pouhé útržky.

Nejstaršího syna pronásledovala až na půdu

Znalci byli však přesvědčeni, že chtěla spáchat tzv. rozšířenou sebevraždu, kdy kromě sebe chtěla zabít i své nejbližší, a to kvůli problémům v osobním životě. Podle znaleckého posudku ale žádnou ztrátou paměti netrpěla a duševní poruchu pouze předstírala. 

Když se k hrůznému činu rozhodla, poslala nejstaršího Davídka na nákup. Pak zavraždila nejmladší Romanku, Lukáška i Elišku. Když se Davídek vrátil domů, matka ho pronásledovala na půdu, kde ho udusila polštářem. Pak se sama pokusila o sebevraždu.

Na místo činu dorazil jako první otec nejmladší zavražděné

Jako první dorazil na místo činu její partner Jaroslav, který byl otcem malé Romanky. Zbylé děti měla Zienertová z předchozího vztahu. „Když jsem vstoupil do obývací kuchyně, viděl jsem na zemi dětské tělíčko v krvi. Nevěděl jsem, co mám dělat, tak jsem dveře zavřel a jel na policii do Poličky," citoval výpověď Jaroslava Blesk.

Vražedkyni našli záchranáři, kteří ji letecky transportovali do Hradce Králové a zachránili jí život. Podřezala si žíly a pokusila se oběsit. Ačkoliv utrpěla vážná poranění hlavy a ztratila asi litr a půl krve, přežila.

„Já vůbec nevím, pro mě to je neskutečné a nepochopitelné, nedovedu si představit, že bych někdy někomu ublížila, natož děckám," uvedla Zienertová u soudu. Uvedla také, že si na své děti a partnera Jaroslava vůbec nepamatuje. V úvahu připadala i laktační psychóza, vzhledem k věku nejmladší Romanky, znalci ji však vyloučili. 

Říkali jí krkavčí matka

Krkavčí matkou ji však nazývali až poté, co se hrůzný čin provalil. Do té chvíle, jak vypovídali svědci u soudu, se o děti vzorně starala. U soudu však Zienertová neprojevila žádnou lítost a slitování s ní neměli ani soudci. Poslali ji do vězení na doživotí.

Ačkoliv se zkoušela ještě odvolat, příslušný soud rozsudek potvrdil. Svůj výkon trestu nastoupila ve věznici v Opavě. Tam si svůj trest odpykává například i Dana Stodolová za vraždy důchodců nebo Jaroslava Fabiánová, která proslula v letech 1981 – 2003 finančně motivovanými vraždami. Byla třetí ženou v Česku odsouzenou na doživotí. 

Zdroj: dotyk.cz, moravskoslezsky.denik.cz, blesk.cz, wikipedie.org

KAM DÁL: Jeffrey Dahmer: Kanibal z Milwaukee si za své oběti vybíral mladé muže.

Klíčová slova: