Jak si v létě lehce udržet krásný trávník: Jde to i bez plýtvání vodou

Nevzhlednému suchému trávníku lze předejít mimo jiné i sekáním trávy na vyšší nastavení
  |   zajímavost

Celou řadu zahrádkářů v letních měsících trápí nevzhledný trávník, který připomíná spíše nehostinnou pustinu. Naštěstí ale existují tipy a triky, jak si udržet zahrádku krásně zelenou. Jde o načasování, ale i správné sekání trávy.

Dokonce i léto plné dovolených, sluníčka a grilovaček má své mínusy. Jedním z nich je suchý trávník. Sluníčko, kterého se nemůžeme nabažit, je zároveň velmi nemilosrdné, co se naší zahrádky týče. Většina z nás tak skončí s nevzhlednými seschlými trsy trávy. Této katastrofě ale naštěstí lze do určité míry předejít pomocí několika jednoduchých tipů.

V letních měsících se zkrátka nemůžete spoléhat na časté přeháňky, pokud jde o dodání hydratace vaší zahradě. Proto je nutné trochu pozměnit péči o jinak velmi nenáročnou trávu. Trávník totiž začne vysychat již po týdnu bez dostatečné zálivky, je proto nutné pečlivě sledovat úroveň přeháněk a kontrolovat, zda vám trávník nevysychá.

Při slunném počasí bez deště je nutné trávník zalévat jednou až dvakrát týdně. Rozhodně se ale nevyplatí to se zaléváním přehánět. Pokud byste trávu na zahradě zalévali častěji, můžete tak snížit její přirozenou toleranci proti suchu a své šance na zachování krásného zeleného trávníku tak dramaticky snížit.

Důležité je ale také načasování. Nejlepší je zahradu zalévat ráno nebo později odpoledne. Zalévání v noci se ale nedoporučuje, trávník se tak totiž stává náchylný k nemocem, které ho mohou zdecimovat.

Pokud jste byli na dovolené a vrátili jste se k zahradě, která vyschla do takové míry, že na ní začala praskat zem, je nutné do ní před jejím zalitím vyhloubit několik děr. Pomůžete tak vyschlému trávníku vodu lépe absorbovat, jinak by pouze stekla po povrchu a nesplnila svůj účel.

Dalším důležitým tipem, jak zabránit hnědnutí vaší zahrady, je sekat trávu na vyšší nastavení. V letních měsících se nedoporučuje sekat trávu na krátko, snadněji tak usychá.

Zdroj: Lawn Weed Expert

KAM DÁL: Nepříjemný zápach z odpadu: Jak se ho rychle a levně zbavit

Klíčová slova: