Jak se dobře vyspat během horkých letních nocí

Ochladit se v horkých letních večerech můžete i umístěním matrace přímo na podlahu
  |   zajímavost

Během letních měsíců přibývá lidí, kteří mají problém s usínáním nebo s probouzením se uprostřed noci. Důvodem jsou stoupající teploty, které nám mohou kvalitní odpočinek téměř znemožnit. Naštěstí ale existují tipy a triky na to, jak si s tímto problémem lehce poradit.

Pro většinu lidí je ideální teplota na spánek zhruba 18,3 °C plus mínus několik stupňů. Teplota našeho těla totiž při spánku přirozeně klesá, proto je nám v noci příjemnější chladnější prostředí. V létě ale teplota ve většině ložnic tuto hodnotu přesahuje, což může být pro řadu z nás velký problém.

Vysoké teploty v místnosti, kde spíme, totiž mohou nejen ztěžovat usínání, ale také zapříčinit probouzení se uprostřed noci.

Větrejte pouze ráno nebo večer

Ideálním způsobem, jak těmto problémům předejít, je nechat okna během dne zavřená a zatažená, aby se nám do domu či bytu nedostalo teplo a horký vzduch zvenčí. Ideální je větrat večer těsně před spaním, a nebo naopak velmi brzy ráno, kdy venkovní teploty nedosahují svého maxima.

Zajistíte tak proudění vzduchu v místnostech a zároveň vám větrání v ranních nebo večerních hodinách pomůže ložnici i ostatní místnosti v bytě či domě příjemně ochladit.

Spěte při zemi

Tradiční jakoponská postel je velmi nízká, je umístěná přímo na zemi. Nám se tento zvyk může zdát podivný, ale má své výhody. Čím blíže zemi jste, tím je vám chladněji. Jedním ze způsobů, jak se v létě zaručeně zchladit, je umístit vaši matraci na podlahu.

Povlečení

Přitížit vám ve vedru může dokonce i povlečení. Je důležité se zaměřit na to, aby bylo vyrobeno z přírodních materiálů, které vašemu tělu pomohou se přirozeně ochlazovat. Ideální je vsatit třeba na 100% bavlnu. Nezapomínejte ani na prostěradlo.

Stres

Jedním z důležitých kroků, jak zvýšit naše šance na kvalitní odpočinek v horkých letních dnech, je vyhýbání se stresu. Tím, že se budeme strachovat, že se v noci dobře nevyspíme, si totiž příliš nepomůžeme, spíše si tak zajistíme neúspěch.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Probouzíte se s nateklým obličejem? Lze tomu lehce předejít

Klíčová slova: