Zločinné gangy hledají nové členy na sociálních sítích

Drogové kartely na sociální sítě sdílí luxusní životní styl, na který lákají nováčky
  |   zajímavost

Sociální sítě, jako je TikTok, facebook nebo instagram, mohou být velmi nebezpečné, a to zvláště pro děti a mladistvé. K online šikaně a falešným profilům v poslední době přibyla další rizika. Drogové kartely lákají teenagery do svých řad.

Mexické drogové kartely si začaly dělat reklamu na sociálních sítích. Zveřejňují videa zobrazující luxus, kterého mohou dosáhnout ti, kteří se ke gangu přidají.

Experti tvrdí, že dosud tyto zločinné organizace využívaly sociální sítě zejména k zastrašení jejich nepřátel. Sloužili jim ke zveřejňování násilných videí, která měla ostatním ukázat, čeho všeho jsou členové daného gangu schopni. Nyní ale zveřejňují příspěvky zobrazující večírky, zbraně, exotická zvířata a další.

Snaží se tak zapůsobit na jejich potenciální nováčky. Cílí především na mladé muže.

Podle tamních bezpečnostních analytiků je údajně jedním z nejhorších dopadů této strategie fakt, že tak mohou svým sdělením dosáhnout k mnohem většímu počtu lidí než doposud.

Navíc se specialisté domnívají, že s videi zobrazujícími přepychový způsob života budou mít na těchto online platformách nebývalý úspěch. Řadě uživatelů se totiž po zhlédnutí podobných příspěvků může zdát připojení se ke kartelům výměnou za luxus výhodné.

Drogovým kartelům se tímto způsobem podařilo získat již desetitisíce nováčků a podle specialistů se stále nejedná o konečné číslo.

Sociální síť TikTok videa okamžitě smazala spolu s profily, na kterých byly zveřejněny, členům gangu ale nic nebrání si pod falešnými jmény založit nové profily a ve zveřejňování podobných příspěvků pokračovat. TikToku bude poté opět nějakou dobu trvat, než závadné příspěvky detekuje, a ty se tak mezitím mohou dostat s největší pravděpodobností ke stovkám či tisícům uživatelů.

Zdroj: Daily Star

KAM DÁL: Co se děje po smrti? Jeden z laických názorů vysvětluje, proč zažíváme déjà vu.

Klíčová slova: