Letní lásky i hořké podzimní konce. Klapne to někdy na celý život, nebo je to jen pohádka?

Čekáte, že vám to vydrží celý život? Pak si ohlídejte třeba chvíle ticha
  |   komentář

Pokud si hodláte tohle léto užít se vším všudy, možná je pro vás cílem ta pravá letní láska. Spolehlivý námět všech romantických knih, písní i filmů vás však může pořádně zabolet. Když horoucí dny skončí a přijde barevný podzim, může být všemu konec. Mají vůbec letní lásky šanci na přežití?

Ať už svého vyvoleného potkáte na baru u moře nebo v lese za vaší chalupou, možná v tom během pár dní budete až po uši. Volnější režim v práci, sladká slůvka a atmosféra horkých dní často přispějí k tomu, že je okamžitě ruka v rukávě a vy už si malujete celý život úplně na růžovo. Až na výjimky ale končí letní lásky rozchodem a během pár týdnů se stávají pouhou vzpomínkou. Co když to ale nevidíte oba stejně?

Dovolená

Na dovolené je všechno tak o trochu lehčí. Navazování nových vztahů, noční vtipy i pohledy plné touhy u nočního baru, kterému dominuje svit moře, je zkrátka tak snadné! Pravdou ale je, že pravých pohádek se šťastným koncem je jen velmi málo. Sex doprovázený hormonálním koktejlem zanedlouho převálcuje zdravý rozum a po návratu domů se z letní lásky stane jen pár fotek a vzpomínek. Pokud se ale jeden z aktérů zamiluje, je problém na světě.

"Já jsem celou dobu o letních láskách jen slýchávala, ale když jsme vyrazily s kamarádkou na Krétu, zamilovala jsem se do místního barmana. Strávili jsme spolu celých 10 dní, které jsem tam byla, až na mě byla kamarádka naštvaná. Slíbili jsme si, že na podzim zase přiletím a vymyslíme, kde bychom spolu mohli žít. Od chvíle, kdy jsme přistály v Praze, se mi neozval. Dostávala jsem se z toho několik měsíců," vypráví svou zkušenost Eva.

Veselá nálada a vlahé večery zkrátka romantiku podněcují a ti, kteří dychtí po lásce, jsou mnohem povolnější. Rozum jde v takovém případě stranou. 

Léto na vesnici

"Byla jsem ještě na vysoké škole a jezdila jsem každé léto k babičce na Moravu. Chtěla jsem si své poslední volné léto zkrátka užít. Honzu jsem znala jen od vidění, byl to vnuk babiččiny známé. Krátce po mém příjezdu jsme se potkali na koncertě na náměstí a okamžitě jsme se zamilovali. Užili jsme si báječné léto a plánovali společný byt, dokonce jsme trávili hodiny nad vybíráním inzerátů. Na konci léta jsem se dozvěděla, že odlétá studovat do Ameriky. Vůbec se o tom nezmínil, asi si chtěl jen užít," vypráví hořký příběh Anička. Ani tento příběh není ojedinělý. 

Láska může být závislost

Podle psycholožky Doris Wolf zatěžují konce letních lásek nejvíce ti, kteří byli dlouho sami a dlouhodobý vztah je pro ně cílem. Právě tito evidentní dočasnost svazku často ani nepostřehnou. "Když milujeme, je to jako být závislí na drogách. Pokud ztratíme partnera, má to silné fyzické účinky - jako je abstinence," říká Wolf.

Americká studie to potvrzuje. Pokud ztratíme milovanou osobu či nás "jen" odmítne, jsou v mozku aktivní ty oblasti, které jsou jindy primárně spojeny se závislostí na kokainu. Tělo na ztrátu často reaguje nespavostí, což s sebou nese další komplikace. Ačkoliv se podle Wolf nedá srovnávat rozpad vztahu po 20 letech a konec letní lásky, truchlení může přijít i po tak krátké době.

Jak překonat letní lásku

Některým pomáhá si ztrátu zpracovat formou deníku. Jiní se dívají na desítky romantických filmů, u kterých propláčou hodiny. Důležité je, abyste se po konci letní lásky neuzavírali do sebe a dál žili svůj normální život. Žijte jako doposud.

Psycholožka Doris Wolf také nabízí metodu rozmazaného vidění. "Pokud máte v hlavě stále obrazy z dovolené, zkuste si obrazy v mysli rozmazat, abyste už neviděli scény a lidi tak jasně,“ radí. Efekt by měl nastoupit během několika dnů či týdnů. Opakovaným prohlížením fotek a videí se pouze udržíte ve fázi smutku. Co z toho vyplývá? I na letní lásky se musí opatrně!

Zdroj: spiegel.de, idnes.cz

KAM DÁL: Víme, koho vykopli ze seriálu ZOO a co se bude dít na podzim! Burešová nakonec neodchází.

Klíčová slova: