Příčiny a typy mužské plešatosti

Příčiny mužské plešatosti je třeba hledat ve fungování mužských pohlavních hormonů (androgenních hormonů) a v reakci těla na tyto hormony
  |   zajímavost |  Komerční sdělení

Vnímáte v poslední době stále častěji vypadávání vlasů? Vlasy máte viditelně řídké a ptáte se, jaké mohou být příčiny vypadávání vlasů? Chcete zabránit dalšímu řídnutí vlasů a zajímá vás, jaké metody jsou k dispozici, abyste se jednou provždy zbavili plešatosti? V našem článku se snažíme zodpovědět tyto otázky.

Jaké jsou příčiny mužské plešatosti?

Mužské plešatění, známé také jako androgenní alopecie, je fenomén, který postihuje téměř polovinu mužů.

Příčiny mužské plešatosti je třeba hledat ve fungování mužských pohlavních hormonů (androgenních hormonů) a v reakci těla na tyto hormony. Během tohoto procesu se testosteron vlivem takzvaného enzymu 5-alfa reduktázy přeměňuje na dihydrotestosteron, který oslabuje vlasové folikuly a u geneticky citlivějších jedinců spouští proces vypadávání vlasů. V důsledku dihydrotestosteronu se začíná zhoršovat vstřebávání živin vlasovými folikuly, což má za následek vývoj kratších a tenčích vlasů. Oslabené vlasové folikuly časem odumírají, v důsledku čehož nemají odkud vyrůst nové vlasy.

Ve kterých oblastech se na hlavě vyskytuje mužská plešatost?

Prvním znakem mužské plešatosti je ustupování vlasové linie na pravé a levé straně oblasti čela v takzvaných koutech, později ustupuje dozadu celá vlasová linie, tedy uprostřed. Časté je plešatění vlasového víru v zadní části - kolečko. Posledním stadiem je kompletní plešatost na celém vrchu hlavy.

Dá se mužská plešatost zastavit?

V současnosti je pacientům v boji proti plešatosti k dispozici množství produktů (šampony, vlasové vody, ampule stimulující růst vlasů, vitamíny na vlasy) a metod (například mezoterapie). Je však důležité upozornit, že hormonální plešatost (androgenní alopecie) je podle současného stavu vědy stále nezvratný proces, který lze některými anti-androgenními přípravky zpomalit, ale zastavit se nedá.

Jediným dlouhodobě a úspěšně aplikovaným zákrokem schopným odstranit estetické problémy a odstranit pleš je transplantace vlasů. Takový postup funguje, protože v případě mužské plešatosti jsou vlasové folikuly na zátylku naštěstí odolné vůči hormonu DHT, a proto jsou vhodné k transplantaci. Jelikož si zachovávají svoji odolnost v implantované oblasti, tím zaručují úspěšný výsledek a zůstávají odolné vůči vypadávání i na vrchu hlavy.

Proč byste se měli rozhodnout pro transplantaci vlasů?

Transplantace vlasů je bezbolestný zákrok, který lze v závislosti na množství transplantovaných štěpů provést v rámci jednoho, maximálně však dvou dnů chirurgického zákroku. Speciální transplantační metoda S.H.E, která byla vyvinuta klinikou PHAEYDE, nezanechává na pokožce jizvy ani žádné trvalé stopy. Úplné zhojení pokožky hlavy netrvá déle než dva týdny. Po transplantaci vlasů je změna hustoty patrná již po 6 měsících.

Na čem závisí, zda lze transplantaci vlasů provést?

Podmínkou provedení transplantace vlasů je, že velikost cílové plochy nemůže přesahovat velikost dárcovské plochy.

Vzhledem ke zdravotním rizikům je u některých onemocnění důležité, aby se dané onemocnění léčilo a při jakémkoli dlouhodobém onemocnění musí pacient obdržet písemný souhlas svého ošetřujícího lékaře k provedení zákroku.

Jak se vytváří vlasová linie?

Vlasovou linii zakreslí ošetřující doktor po dohodě s pacientem. Vlasová linie je navržena vždy tak, aby bylo dosaženo co nejpřirozenějšího efektu a zohledňujeme i věk pacienta.

Jaké techniky transplantace vlasů existují?

Na klinice pro transplantaci vlasů PHAEYDE, která využívá nejmodernějších postupů transplantace vlasů, si můžete vybrat z několika druhů metod transplantace vlasů.

Mezi ně patří metoda FUE (Follicular Unit Extraction) a SHE (Single Hair Extraction), která byla vyvinuta klinikou a získala ocenění Produkt roku.

Obě metody fungují tak, že se speciální mikro tenkou dutou jehlou odeberou štěpy ze zadní části hlavy – dárcovská oblast. Nedochází k žádným velkým řezům na pokožce hlavy a netvoří se trvalé jizvy či stopy. Technika FUE je cenově dostupnější než SHE, ale ta má obrovskou výhodu v tom, že štěpy (skupiny vlasů) v dárcovské oblasti nebudou poškozeny. Použitím mimořádně malého, 0,5-0,8 mm precizního přístroje pro výběr štěpů zaručujeme, že dárcovská oblast zůstane v nepoškozeném stavu.

Máte-li další dotazy, navštivte stránku kliniky PHAEYDE nebo se zúčastněte osobní konzultace!

Vysoce kvalitní transplantace vlasů v roce 2022 pouze na klinice PHAEYDE!

Klíčová slova: