Rakovina prostaty: Jak ji poznat včas a jak jí předcházet

Jedním ze symptomů rakoviny prostaty je i ztráta hmotnosti
  |   zajímavost

Tento typ rakoviny je jedním z těch nejběžnějších a stejně jako i u dalších druhů této zákeřné nemoci je velmi důležité ho poznat včas. Rakovina prostaty se totiž v některých případech může šířit velmi rychle a její léčba je tak mnohem náročnější.

Tento typ rakoviny vzniká v prostatě, postupem času se ale v některých případech může šířit i dále do těla. Je jedním z nejčastějších typů rakoviny a ve většině případů roste pomalu a vyžaduje pouze minimální léčbu. Někdy může být ale i rakovina prostaty velmi agresivní a rychle se šířit, v obou případech je ale ideální její vznik objevit co nejdříve.

K tomu, abyste vznik rakoviny prostaty včas odhalili, je nutné vědět, jakými příznaky se projevuje, a dávat si na ně pozor.

Symptomy rakoviny prostaty

  • problémy s močením
  • krev v moči
  • krev v ejakulátu
  • bolesti kostí
  • zeslabený proud při močení
  • problémy s erekcí
  • ztráta hmotnosti

Na tyto příznaky by si měli dávat pozor především muži, kteří patří do rizikových skupin.

Existuje totiž hned několik rizikových faktorů, které zvyšují pravděpodobnost vzniku této nemoci, patří mezi ně mimo jiné i věk nad 50 let, obezita a rodinná historie. Pokud se rakovina prostaty objevila u někoho z vašich příbuzných, máte vyšší riziko vzniku tohoto onemocnění. Naštěstí lze rakovině prostaty alespoň do jisté míry předcházet.

Pokud spadáte hned do několika z výše zmíněných rizikových kategorií, měli byste si o zvýšeném riziku vzniku rakoviny prostaty promluvit s vaším praktickým lékařem. Existují totiž léky, které tento risk snižují, a pokud váš lékař uzná za vhodné, může vám je předepsat a potenciálně tak zabránit vzniku této choroby.

Prevence

Jako prevence vzniku tohoto druhu rakoviny poslouží mimo jiné i vyvážený jídelníček s vysokým obsahem ovoce, zeleniny a obilovin, pravidelná fyzická aktivita a udržování zdravé tělesné váhy. Ideálně bychom měli zařadit nějaký typ cvičení či lehké fyzické aktivity do většiny dní v týdnu.

Zdroj: Mayo Clinic

KAM DÁL: Demence: Nemoc může způsobit i určitý druh ryb.

Klíčová slova: