Únos Lindberghova syna: Tragédie, která se stala inspirací slavné Agáty Christie

Americký letec Charles Augustus Lindbergh byl známý především prvním sólovým přeletem Atlantského oceánu v roce 1927
  |   zajímavost

Jeden z nejznámějších únosů vůbec, únos syna slavného letce Charlese Lindbergha, otřásl celým světem. Tato tragédie, která vyděsila tisíce lidí, se odehrála před 90 lety, dodnes z ní ale naskakuje husí kůže.

Noční můra letce Charlese Lindbergha začala v 9 hodin večer 1. března roku 1932. V ten moment se totiž únosci s pomocí žebříku vloupali do pokoje jeho malého syna a na jeho místě zanechali vzkaz, na kterém stálo, že požadují výkupné ve výši 50 000 amerických dolarů, tedy přes jeden milion korun.

Policie okamžitě začala únos vyšetřovat, bohužel ale bezvýsledně. Objevili stopy od bláta v pokoji téměř dvouletého chlapce, žebřík pohozený na okraji pozemku a trasu, která vedla do nedalekých lesů.

Rodina uneseného batolete se rozhodla s únosci vyjednávat, všechny pokusy o kontakt ale selhaly. Policie si nevěděla rady. Naději dal rodině letce teprve až bývalý učitel John F. Condon, kterého napadlo podat do novin inzerát, že je ochotný jednat jako zprostředkovatel předání výkupného.

Tento zoufalý pokus civilisty o záchranu malého chlapce měl úspěch a únosci jeho nabídku přijali. Tím započaly nekonečné dohady o výši výkupného prostřednistvím novinových sloupků. Únosci si nakonec vyzvedli výkupné v podobě označených zlatých certifikátů a prozradili, že se Lindberghův syn nachází na lodi Nelly v nedalekém přístavu. Chlapec ale v přístavu nebyl.

Nečekaný zvrat

Dne 12. května nastal v případu únosu zlomový bod. Tělo malého chlapce bylo totiž nalezeno zhruba 8 kilometrů od domu. Pomocí nalezených ostatků policisté zjistili, že malý chlapec zemřel krátce po únosu na následky silné rány do hlavy. Naděje jeho rodičů na to, že ho ještě uvidí živého, tak vyhasly.

Lindberghovi poté, co tělo identifikovala chůva, nechali ostatky malého chlapce zpopelnit. Pátrání po únoscích se tak zcela změnilo. Dohady o výkupném utichly a tisíce lidí chtěly vidět vraha nevinného chlapce na elektrickém křesle, což se jim nakonec i vyplnilo.

To, jestli se jednalo o skutečného viníka zločinu, či jen o obětního beránka, je ale dosud záhadou.

Zdroj: Britannica

KAM DÁL: Muž, kterého prý unesli mimozemšťané, nyní předpovídá budoucnost. A nejen to!

Klíčová slova: