Rakovina: Ke vzniku nemoci může přispívat i nedostatek běžného vitamínu

Vitamín D najdete mimo jiné i v tučných rybách
  |   zajímavost

Tato choroba je druhou nejčastější příčinou úmrtí na světě. Naštěstí se ale spolu s přibývajícími výzkumy zefektivňuje nejen její léčba, ale i nejrůznější způsoby prevence této zákeřné nemoci. Jedním z nich je i dostatek běžného vitamínu.

V oblasti prevence vzniku rakoviny neustále probíhají nové výzkumy a to, co o této nemoci víme, se tak často mění. Některá doporučení, pomocí kterých můžeme riziko vzniku rakoviny snížit, ale zůstávají stejná. Tím nejčastějším je vyhýbání se tabákovým výrobkům.

Tabák

Kouření tabákových výrobků zvyšuje riziko vzniku nejen rakoviny plic, ale dokonce i několika dalších druhů této nemoci, jak na svém webu uvádí Mayo Clinic. Tabákové výrobky mohou přispívat ke vzniku rakoviny močového měchýře, slinivky, ledvin, úst a dalších.

Vyvážený jídelníček

Při plánování jídelníčku bychom se v rámci prevence nejen rakoviny, ale i dalších vážných onemocnění měli zaměřit zejména na dostatek zeleniny, ovoce a vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám.

Dále bychom se měli snažit jíst pouze do polosyta a jídlem se nepřejídat. Nejen, že tak předejdeme negativním účinkům, které může mít přejídání na naše zdraví, ale bude pro nás mimo jiné i snadnější vyhnout se nadváze, která je jedním z rizikových faktorů vzniku rakoviny.

Ochrana před sluncem

Důležité je také dbát na to, abychom naši kůži vždy chránili krémem s ochranným faktorem, můžeme tak totiž předejít vzniku rakoviny kůže.

Rozhodně bychom ale zároveň s prevencí nejrůznějších typů této nemoci neměli zapomínat na pravidelné kontroly u lékaře.

Vitamín D

Vědci pomocí nových studií zjistili, že jeden z možných rizikových faktorů vzniku rakoviny je i nedostatek vitamínu D. Tento vitamín můžeme získat nejen ze slunce, ale i ze stravy. Vysoké množství vitamínu D můžeme najít mimo jiné v tučných rybách, mléku a obohacených cereáliích. Další možností, jak si hladinu tohoto vitamínu v krvi doplnit, jsou doplňky stravy s jeho obsahem.

Jak poznat, že máte vitamínu D nedostatek, najdete zde.

Zdroj: Mayo Clinic, National Library of Medicine

KAM DÁL: Rakovina: S prevencí pomůže jedno exotické ovoce.

Klíčová slova: