Velká Británie poslala do vesmíru desetitisíce červů

Červi nám mohou pomoci zjistit, jaký přesně má prostředí ve vesmíru efekt na lidské tělo
  |   zajímavost

Britové do kosmu vyslali zhruba 70 000 červů. Účelem "červí mise" je zjistit odpověď na otázku, nad kterou si vědci lámou hlavu již desítky let. Experti v oboru vysvětlili, k čemu přesně jim pobyt červů v kosmu poslouží.

Astronauti, kteří jsou vysíláni do kosmu, tráví na oběžné dráze několik měsíců. Po celou tu dobu je jejich tělo vystaveno prostředí mikrogravitace, což má na jejich organismus hned několik nežádoucích účinků.

U astronautů dochází mimo jiné i k přesunu tělesných tekutin, ke ztrátě 1 až 1,5 % minerální hustoty kostí a k atrofii svalů. Ve vesmíru je zkrátka velmi obtížné svaly nějak více zapojovat, dochází proto k jejich výraznému úbytku. Za 3 až 6 měsíců, které stráví v laboratoři na oběžné dráze, tak mohou údajně ztratit až 30 % svalové hmoty, jak na svém webu uvádí Express.

Někteří astronauti dokonce po návratu na Zem nejsou schopni běžného pohybu a musí využívat nejrůznější pomůcky dokonce i k obyčejné chůzi, a to i poté, co ve vesmíru každý den provádějí sérii cviků, aby ztrátu svalové hmoty snížili.

Tato informace se bohužel příliš neslučuje s ambicemi lidstva o obydlení dalších částí vesmíru. S tím ale podle expertů mohou pomoci právě červi. Hlavní výhodou těchto živočichů je podle vědců jejich malá velikost, mohou jich tedy do kosmu vyslat tisíce najednou, ale také to, že mají několik vlastností společných s lidmi.

Po pobytu v kosmu budou červi posláni zpět na Zem na detailní analýzu. Vědci doufají, že se tímto způsobem budou moci dozvědět více o tom, jak vesmírné prostředí působí na naše tělo.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Nejlepší povolání světa: U těchto zaměstnání by nikdo neremcal, že dělá přesčas

Klíčová slova: