Lymská borelióza: Jaký typ klíštěte vás může nakazit?

Hlavním poznávacím znakem klíštěte obecného je hnědo-černé, nebo šedé tělo
  |   zajímavost

Tato nebezpečná choroba se na člověka přenáší kousnutím od klíštěte, dokonce jde o jeden specifický druh, který lze velmi lehce poznat. Stejně jako u většiny onemocnění je nutné lymskou boreliózu rozpoznat co nejdříve, abychom předešli vážným zdravotním komplikacím.

Lymská borelióza je způsobena čtyřmi hlavními druhy bakterií, jak na svém webu uvádí Mayo klinika. Na člověka je přenáší klíšťata, je proto nutné se při výletu do přírody vhodně obléci a používat repelent proti hmyzu.

Klíště obecné

Ideální je na sebe vzít obuv, která není otevřená, a oblečení, které zakrývá co největší část kůže, aby se na nás klíšťata nemohla přisát. Opatrní bychom měli být při prevenci této nebezpečné choroby zejména na místech, kde roste vysoká tráva a velké množství stromů, tam se totiž klíštěti přenášejícímu lymskou boreliózu daří nejvíce. Jde o klíště obecné. Snadno ho poznáte podle černo-hnědého, nebo šedého těla.

Pokud na sobě klíště najdete, je nutné ho odstranit co nejdříve. Ideální je k tomu použít pinzetu a vyhnout se tak sahání na klíště holýma rukama. Nesmíme také zapomenout kousnutí důkladně vydezinfikovat.

Lymská borelióza

Následně je nutné se přesvědčit, jestli se u vás nevyskytly příznaky lymské boreliózy. Patří k nim zejména vyrážka, která se objevuje 3 až 30 dní po infikaci na místě, kde vás klíště kouslo. Tato červená vyrážka se poté s postupem času zvětšuje. Mezi další příznaky této nemoci patří také horečka, zimnice, únava, bolest hlavy, ztuhlost krku a zvětšení lymfatických uzlin.

Později se může objevit i modročervené zbarvení na kůži, která se nachází na okrajích končetin. Kůže se poté stává velmi slabou a snadno se poruší, jde o chronickou atrofickou akrodermatitidu.

„Bez léčby může akrodermatitida přetrvat i desetiletí. V této fázi může nastat i neuroborelióza, při které bakterie napadají celý nervový systém člověka. Nemoc následně negativně ovlivňuje celý motorický i senzorický aparát. O lymské artritidě pak hovoříme v případě, že nemoc napadne klouby, které nejdříve výrazně bolí a poté i otečou. Nejčastěji se tak děje u kloubu kolenního,“ varuje RNDr. Aneta Medonosová z laboratoře SYNLAB.

Zdroj: Mayo clinicSYNLAB

KAM DÁL: Krevní sraženina: Riziko jejího vzniku může zvyšovat oblíbený nápoj

Klíčová slova: