Že globální oteplování není? Tak sledujte příští dny, Evropa už hoří a umírají stovky lidí

Katastrofa, které čelíme, nás bude v budoucnosti velmi bolet. Ztráty jsou nenávratné
  |   zajímavost

Evropu čeká vlna veder, jakou historie nepamatuje. Začíná to na západě, například Velká Británie má za sebou nejteplejší den ve své historii. Hoří ve Španělsku a Portugalsku, teplo se valí i do střední Evropy.

Ve Velké Británii, která rozhodně není známá teplým počasím, naměřili na letišti Heathrow 40 stupňů Celsia. Jde o absolutní rekord v dějinách měření. Doposud měl britský rekord hodnotu 38,7 stupně, což je podstatně méně. Navíc podle odborníků budou teploty v Británii nadále stoupat přes magickou čtyřicítku. Pro Brity je to naprostý šok, částečně stojí železniční doprava, omezuje se činnost úřadů a institucí, roztavila se i ranvej vojenského letiště.

Inferno v Portugalsku a Španělsku

Hrůzu nahánějící masivní požáry zachvátily Španělsko a Portugalsko. Hoří na desítkách míst, zejména v lesnatých oblastech. V souvislosti s vedrem zemřelo až 660 lidí. V Portugalsku naměřili minulý čtvrtek 47 stupňů Celsia. Španělský premiér Pedro Sánchez dal celou situaci jednoznačně do souvislosti s klimatickými změnami.

„Nesmíme ustoupit od našich závazků ke zmírnění změn klimatu, protože za všemi těmito vlnami lesních požárů jsou vlny veder,“ uvedl Sánchez. Řekl také, že od začátku roku požáry ve Španělsku zničily přes 70 000 hektarů porostu, což je téměř dvojnásobek oproti průměru za takové období v poslední dekádě. „Změny klimatu zabíjí, zabíjí lidi, naše ekosystémy a biologickou různorodost," doplnil.

V Česku bude peklo

Vedra se valí i do střední Evropy, připravit se musíme i my v České republice. Teploty budou atakovat 37 stupňů Celsia. Doporučuje se pobyt v klimatizovaných budovách nebo u vody. Ne každý ale takovou šanci má, takže je nutné minimálně se snažit být ve stínu a mít dostatek vody. Teplotní extrémy, na které nejsme zvyklí, mohou být nebezpečné zejména pro seniory nebo malé děti.

Můžeme za to my sami

Podle odborníků zažívá Evropa počasí, jaké modely předpovídaly až pro rok 2050. Mysleli jsme si, že máme čas ještě několik desítek let, abychom s globálním oteplováním něco udělali a snížili emise CO2. Jenže jsme se zřejmě spletli, příroda na nás nepočkala, a tak nás čekají mnohem větší a častější vedra, než tomu bylo v minulosti. Že má celou věc na svědomí člověk, o tom odborníci nepochybují.

„Podle studií, které jsou k dispozici, a podle modelování proudění v atmosféře opravdu ta vazba mezi nárůstem horkého počasí a deformací tryskového proudění, řekněme, opravdu je. To znamená, člověk opravdu přispívá k silnějším vlnám veder a ten příspěvek je poměrně významný,“ řekl pro Český rozhlas meteorolog z Univerzity Karlovy Michal Žák.

Celý svět tak čeká náročné období – covid, válka, extrémní vedra, hladomor. Skoro se zdá, že vyjeli bájní jezdci Apokalypsy, aby lidstvo potrestali. Ve skutečnosti jsme se potrestali sami, jen trest přišel dřív, než jsme si mysleli. Rok 2050 se zdál daleko, bohužel tolik času nemáme.

Zdroj: irozhlas.cz, idnes.cz, novinky.cz, cnn.iprima.cz

KAM DÁL: Češi se musí připravit na zásadní změny počasí, říká klimatolog Tolasz. Prozradil, co se u nás už brzy odehraje, promluvil i o ledovcích.

Klíčová slova: